Zmražený chléb vydrží čerstvý klidně 6 měsíců, nesmíte ale udělat chybu jako 90 % Čechů. Jak ho zmrazit správně?

Jak poznat, že je chleba starý? To je vcelku jednoduché. Buď je suchý a tvrdý, plesnivý, divně chutná, někdy dokonce i smrdí. Do takového chleba se nepouštějte. Doubravka v Létě s kovbojem sice s chlebem „s penicilinem“ problém neměla, nicméně určité druhy plísní mohou způsobit žaludeční potíže, problém s trávením a ve výjimečných případech i přispět k dalším, mnohem závažnějším onemocněním. Proto se plesnivého chleba raději vyvarujte.

Jak dlouho chléb vydrží?

Chléb při pokojové teplotě vydrží průměrně 3-4 dny, maximálně týden. Záleží na přísadách, množství konzervačních látek, druhu chleba a způsobu skladování. Pokud chcete jeho životnost prodloužit o přibližně tři dny, můžete ho vložit do vzduchotěsného sáčku a skladovat v lednici. A pokud se rozhodnete mrazit, vydrží vám čerstvý až půl roku.

Jak zmrazit chléb krok za krokem

  1. Zabalte chleba (ať už celý nebo nakrájený na krajíce) do mikrotenového sáčku nebo alobalu. ¨
  2. Chléb vložte do vzduchotěsného sáčku určeného do mrazáku
  3. Sáček řádně uzavřete. Pro jistotu ještě zkontrolujte.
  4. Nyní napište nebo nalepte na sáček datum nákupu chleba.  

A co rozmrazování?

Rozmrazit pečivo není žádná věda. Můžete tak učinit v lednici, na kuchyňské lince, v troubě, mikrovlnce nebo třeba i v toustovači. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Jak neplýtvat chlebem?

Znáte to. Chléb ještě zkažený není, ale k večeři už si ho taky nedáte. Jak chléb zpracovat, aby neskončil v odpadkovém koši?

Vyrobte si z něj krutony do polévky, strouhanku, chlebovou polévku, chleba ve vajíčku, topinky nebo chlebovou žemlovku. A když jde skutečně do tuhého, můžete ho nakrájet, usušit a darovat někomu pro slepice. Nejlépe ovšem uděláte, když nákupy pečiva budete plánovat. Nakupte tolik, kolik sníte.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.