Zkušení lidé si začali pěstovat zázvor doma. Zasadili kupovaný a mají ho najednou tolik, že neví, co s ním

Zázvor kupujeme převážně v zimě. Pravidelné užívání zázvoru podporuje imunitu a celkovou tělesnou pohodu, rozehřívá organismus. Místo, abychom si pro něj chodili do supermarketu, si ho můžeme zkusit vypěstovat sami doma, a tím pádem ho mít kdykoli po ruce.

Léčebné účinky zázvoru

Zázvor dokáže zastavit počínající nachlazení nebo chřipku, pomáhá při problémech s dýcháním, efektivně detoxikuje organismus a podporuje správnou činnost srdce a trávícího traktu, udržuje stálou hladinu krevního cukru, nepatrně zvyšuje tlak. Citlivější osoby by se měly vyvarovat užívání zázvoru večer, může způsobit i nespavost.

Pěstování zázvoru

Zázvor se nepěstuje ze semínek, ale z malých oddenků. Sežeňte si malý, a co nejvíce rozvětvený kousek zázvoru s narašenými vegetačními pupeny. S pěstováním doma jde začít kdykoli, ve kterékoli roční období. Připravte si zeminu s květináčem střední velikosti, a kořen do něj vtlačte a pokryjte ho hlínou.

Pokud je to váš první zázvor, nevtlačujte ho až dolů, je lepší ho nechat spíše na povrchu. Zemina by měla být propustná a dostatečně výživná, nejčastěji se používá hlinitopísčitá.

Nakonec pro něj vyberte stinné, ale teplé místo. Hlína musí být vlhká, ale ne přemokřená. Při pečlivém zalévání by se vám měl za 6 měsíců rozrůst. Domácí zázvor je šťavnatější, lepší na chuť, ostřejší a má tenčí slupku.

Foto: Shutterstock

Využití zázvoru

Ze zázvoru se nejčastěji připravuje léčivý čaj, ale své využití najde i v pečení. Nastrouhejte najemno lžíci zázvoru do perníku, který tím pádem budete mít více kořeněný a zdravější. Často se s ním můžete setkat v exotických jídlech v asijských kuchyních, kde, dá se říci, může plnit funkci česneku. Dále se z něj připravují různé sirupy proti nachlazení nebo bolesti v krku nebo tinktury. V menším množství se používá do různých vlasových masek podporujících růst vlasů.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.