Zapomenutý recept na smažák, jak se dělal za socíku. Byl suverénně nejlepší

Původ smaženého sýra je poněkud nejasný. Rádi si ho přivlastňujeme my, Slováci, v jiných obměnách pak také Italové, Španělé, Švýcaři či Řekové. Co se nám ovšem upřít nedá je smažený sýr s tatarkou. Tato kombinace je skutečně ryze česká.  

Smažený sýr přichází na scénu

V Čechách se smažený sýr poprvé objevil už v roce 1936 na jídelním lístku luxusního hotelu Šroubek, kam chodili jíst takové osobnosti jako Vlasta Burian, Nicholas Winton nebo samotný Masaryk. Za socialismu pak došlo k jeho obrovskému rozmachu a nemenší oblibě se těší dodnes.

Recept na socialistický smažák

Abyste se cítili zase jako kdysi, musíte si nachystat následující ingredience.

  • 300 g sýru Eidam
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 4 lžičky másla
  • 750 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • 200 ml tatarské omáčky

Nejprve oloupeme brambory a dáme je vařit do vody společně se solí a kmínem. Mezitím nakrájíme sýr na zhruba centimetrové plátky. V misce rozšleháme vidličkou vejce, poté do něj zašleháme mouku. Nejprve plátek sýra obalíme v tomto těstíčku, pak ve strouhance. Postup zopakujeme ještě jednou, máme větší jistotu, že nám na pánvi sýr nevyteče.

Do pánve nalijeme dostatečné množství oleje a sýr z obou stran smažíme dozlatova. Jakmile máme brambory měkké, slijeme je. Smažený sýr podáváme s bramborami omaštěnými máslem a samozřejmě s nezapomenutelnou a nepostradatelnou tatarskou omáčkou.

Foto: Shutterstock

Jak smažili za první republiky?

A pokud by vás zajímalo, jak si usmažit prvorepublikový smažák, vězte, že to není nic těžkého. Goudu nebo ementál nakrájíme na centimetrové plátky. Obalíme v mouce, vajíčku, strouhance, necháme chvíli odležet v chladu (v lednici). Smažíme na přepuštěném másle, z obou stran, dozlatova. Podáváme s bramborou kaší přelitou rozehřátým máslem.

Sbíhají se vám na smažák sliny, ale děsíte se těch kalorií? No co, jednou za čas si ho dopřát můžete. Jen jako přílohu vynechejte brambory a dejte raději přednost zelenině. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.