Vývar vám vydrží čerstvý 3 měsíce a nikdy nezkysne. Hospodyňka prozradila rodinné tajemství

Vývar je nedílnou součástí české kuchyně. Ať už jako základ polévky, nebo omáček. Zahřeje, posilní, dodá nám spoustu živin, a ještě skvěle chutná. Co dělat, aby se nám povedl a nezkysl dřív, než si ho stačíme vychutnat?

Může za to zelenina

Za zkyslým vývarem je často bohužel zelenina. To, co mu dodává skvělou chuť, může zároveň za to, že se vývar zkazí. A to konkrétně cibule a pórek. Nejprve byste měli tedy vývar po dovaření přecedit a zeleninu dát pryč.  Pokud ji nechcete vyhodit, můžete ji do vývaru vrátit před servírováním. Zelenina, která se ponechává ve vývaru déle, navíc může změnit jeho chuť.

Maso ale rozhodně nevyndávejte, díky němu se vývar nekazí. Mimo vývar by ztratilo svou chuť a museli byste ho vyhodit, ve vývaru si ji naopak uchová déle.

Co nejrychleji ho dejte do lednice

Vývar by neměl chladnout dlouho. Zajistěte, aby vystydl co nejrychleji a pak ho dejte do lednice. Když je chladno, je to snadné – stačí ho umístit za okno nebo na parapet, a za chvilku ho můžete dát do lednice. V létě je to horší, ale pokud připravujete vývar i v teplém počasí, můžete ho zchladit ve dřezu se studenou vodou. Pak ho co nejrychleji přesuňte do lednice.

Foto: Shutterstock

Jako dlouho vydrží?

Při správném skladování vývar vydrží v lednici i několik dní. Pokud potřebujete, aby vydržel déle, můžete ho zmrazit. I v tomto případě je nutné jednat rychle, a dát ho zmrazit co nejrychleji po vychladnutí. Chcete ho používat jako základ dalších pokrmů? Pak je optimální ho nalít do formiček na ledové kostky. Vždy si jich vyloupnete tolik, kolik bude zrovna potřeba.

Vždy použijte jen takové množství, jaké využijete, vývar se nemůže ohřívat opakovaně. To platí hlavně u mraženého. Ale i u toho, který skladujete v lednici, se chuť může při častém ohřevu změnit. Vždy je vhodnější ohřát jen tolik porcí, kolik sníte.  

Foto: Depositphotos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.