Vyrobte si domácí droždí snadno a rychle. Už pro něj nikdy nepůjdete do obchodu

Nemůžete sehnat v droždí, nebo ho potřebujete nutně a do obchodu se nedostanete? Pokud máte doma potřebné suroviny, snadno si ho vyrobíte sami. Pokud opět dojde k tomu, že ho nebudou ve vašem oblíbeném obchodu mít, budete vědět, jak na to. S těmito recepty budete mít droždí stále po ruce.

Budete potřebovat pivo a brambory

Tyto suroviny má doma většina lidí, a když ne, na rozdíl od droždí je seženete prakticky všude. Připravte si 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a vodu. Neoloupané brambory uvařte ve slupce doměkka, pak je oloupejte a rozšťouchejte s vodou na kaši. Přidejte cukr a zakryté nechte kynout 24 hodin na teplém místě. Pak přilijte pivo a nechte odpočívat dalších 24 hodin. A kvasnice jsou hotové. Uchovávejte je v chladu, maximálně 10 dní.

Droždí z jablek

Ještě je jedna varianta, jak si připravit domácí droždí. Budete potřebovat 1 jablko, hrnek hladké mouky a hrnek vody. Neloupané jablko umyjete a nakrájíte na kousky, dáte do sklenice a zalijete vodou. Necháte v zavřené sklenici dva dny v teple. Po dvou dnech jablko ze sklenice vyndáte a do výluhu přidáte mouku. Promícháte, necháte 20 minut odpočívat a můžete péct.

Foto: Shutterstock

Vyrobte si droždí ze zbylých kvasnic

Máte doma zbytek kvasnic, ale potřebujete více droždí? Také to není problém. Budete potřebovat zbylé kvasnice, 500 g uvařených rozšťouchaných brambor, 60 g cukru a 60 g mouky. Všechno promíchejte a nechte 2 hodiny v zakryté nádobě na teplém místě. Po 2 hodinách přendejte do chladu. Nechte odležet tři dny, a pak můžete droždí používat. Při každém pečení budete potřebovat 1 lžíci kvasnic na 1 kg mouky. Tímto způsobem můžete kvásek recyklovat opakovaně, a tak ho mít téměř neustále k dispozici.

Pozor na skladování

Vždy musíte droždí uchovávat v chladu, v teplotě okolo 4 stupňů. Nejdéle vydrží 10 dní, pak byste si měli připravit nové.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.