Výrobci zatajili skvělé využití kuchyňského mixéru. Ušetříte si mnoho hodin práce

Ponorný mixér je jedním z nejužitečnějších a nejpohodlnějších pomocníků, které můžete mít ve své kuchyni. Je kompaktní, nezabírá mnoho místa, je cenově dostupný a snadno použitelný.

Pokud máte doma ponorný mixér, na který se často jen práší, inspirujte se 13 nejlepšími způsoby, jak ho můžete využívat. Některé z nich by vás možná ani nenapadly.

1. Udělejte si z polévky pyré

Tohle je patrně nejznámější a nejvyužívanější způsob použití ponorného mixéru. Během chvilky rozmixujete v horké polévce brambory, dýni, rajčata, hrách nebo jakoukoli jinou přísadu a uděláte si báječný hustý krém, který můžete rozředit smetanou.

2. Vyrobte si rajčatovou omáčku

Stejně, jako dokáže váš mixér vyrobit z vařených rajčat skvělou krémovou polévku, pokud k nim přidáte česnek, cibuli a bylinky, umixujete si báječnou hustou, dokonale hladkou nebo klidně hrubší, těstovinovou omáčku.

3. Umixujte si salsu

Salsa je vlastně jakási mexická verze těstovinové omáčky. Vezmete rajčata, cibuli, jalapeňos, koriandr, limetku, sůl a olivový olej a všechno to rozmixujete vašim tyčovým mixérem. Rychlost zvolte podle toho, jestli chcete salsu hladkou nebo s malými kousky rajčat a cibule.

4. Mixérem můžete míchat těsto

Proč míchat těsto na palačinky nebo vafle vidličkou? Je to nudné a bolí z toho zápěstí.  Vyzkoušejte, jak si s tím poradí váš mixér.  Budete mile překvapeni.

5. Vyrobit majonézu

Smíchejte žloutky, citronovou šťávu, sůl a možná hořčici ve vyšší nádobě. Začněte pomalu mixovat a přidávejte po troškách, lžičku po lžičce, olej. Až ho do směsi přidáte všechen, uvidíte, jak se struktura a barva směsi začíná měnit a houstnout. A vaše domácí majonéza je na světě skoro bez práce.

6. Salátový dresink

Stejně jako majonéza, i příprava salátového dresinku funguje na propojení citronové šťávy nebo octa a oleje, tedy tekutin, které si úplně nerozumí. A tento dříve náročnější proces je s ponorným mixérem mnohem jednodušší a rychlejší. U dresinku navíc můžete přidat olej do octa najednou a ne po kapkách, jako u majonézy.

7. Umixujte si pesto

Všechny obvyklé ingredience, jako je bazalka, česnek, sůl, piniové oříšky, sýr a olej prostě ponorným mixérem spojte dohromady. Pokud jste už někdy pesto vyráběli jiným způsobem, budete nadšeni, jak je to s ponorným mixérem příjemné.

8. Vyzkoušejte humus

Vyrábíte s ponorným mixérem dipy a pomazánky? Proč ne humus? Opět použijte vyšší nádobu a začínejte s nižší rychlostí, než rozmixujete cizrnu.

9. Umíchejte si vejce

Pokud chystáte větší množství míchaných vajec, nedělejte to ručně. Zapojte váš mixér a během chvilky je můžete nalít na pánev.

10. Vyrobte si mléčný koktejl nebo smoothies

Ve své kuchyni si můžete rozmixovat nejen spoustu pikantních směsí, ale i sladkých lahůdek. Při výrobě koktejlů ale použijte opravdu vysokou nádobu, protože mléko nebo voda při mixování budou asi dost divoké.

Foto: Shutterstock

11. Ponorný mixér vám pomůže se šlehačkou

Smetanu raději nemixujte na nejvyšší rychlost, ať si nevyrobíte místo šlehačky máslo. Pokud před použitím vložíte nástavec ponorného mixéru do mrazničky, bude vaše šlehačka obzvlášť objemná a proces šlehání tím urychlíte.

12. Vyrobte si ovesné mléko

Tohle je jedno z nejpřekvapivějších využití vašeho ponorného mixéru. Ovesné vločky, vodu, skořici a vanilku dejte do vyšší nádoby, tu uzavřete a přes noc nechte chladit v ledničce. Ráno potom směs rozmixujte. Začněte nejnižší rychlostí a postupně ji zvyšujte. Mixujte nejméně minutu a vaše bezlaktózové mléko je hotové.

13. Napěňte mléko

Jestli milujete capuccino a nemáte doma kávovar, napěňte si mléko tyčovým mixérem. Nejprve ho ale ohřejte a použijte k tomu dostatečně vysoký hrnec. Napěnit můžete i vaše podomácku vyrobené ovesné mléko.

Zdroj: tastingtable.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.