Výrobce prozradil novou cenu kuřecího masa. To přehnal, končíme, volají lidé

Zdá se vám, že potraviny už zdražily takovým způsobem, že v tom nemohou pokračovat? To nejste zcela jistě sami. Trh si to však bohužel nemyslí. Naopak se očekává další velké zdražování jídla, které tentokrát požene vpřed především nárůst cen energií. Ty jsou třeba pro výrobu, dopravu i samotný prodej. Nelze se tomu tedy vyhnout.

Hodně velké zdražení

Nikdo přitom nečekal, že ceny energií znovu tak vyskočí. Jenže stalo se a výrobci potravin musí reagovat. Bohužel stále platí, že ze všeho nejvíce zdražují ty potraviny, po kterých je největší poptávka. Jde totiž o výrobky základní potřeby, kterým se jednoduše nemůžeme vyhnout.

Na zdražování jedné takové potraviny, kterou je kuřecí maso, se zaměřil čestný prezident Agrární komory Jan Veleba ve svém komentáři na serveru idnes.cz. Podle něj cena kuřecího velmi rychle poroste, protože je po něm značná poptávka a produkce aktuálně nestačí. Už brzy by kuřecí řízky měly stát více než 200 korun za kilogram. Kilo celého kuřete pak překročí hranici sta korun.

Nemuselo by tomu tak být. Například v Polsku je kuřecí maso výrazně levnější než v Česku, a tak nepřekvapí, že ho tam jezdí našinci nakupovat ve velkém a pak si ho dávají doma na mrazák, což však není zrovna optimální přístup, který by mohla uplatnit široká společnost.

Foto: Shutterstock

Důvod cenového nárůstu

Česká republika v minulosti učinila několik kroků, které cenovou dostupnost kuřecího masa výrazně zhoršily. Česko bylo dlouhodobě v chovu drůbeže soběstačné, avšak potom začalo od vlastních chovů upouštět. Nezdály se jednoduše být dostatečně atraktivní, když to vypadalo, že budeme moci levná kuřata dovážet navěky z ciziny, kde je za nás bude chovat někdo jiný. Tito producenti však teď využili situace a pro vývoz navýšili ceny.

Jak krátkozraké to bylo, se ukazuje právě teď. “Už teď jsou ceny kuřecího hrozně vysoké. Když kupuju maso na řízky pro celou rodinu, nestačím se divit. Další zdražení už je opravdu přehnané, to snad nemohou myslet vážně,” říká paní Milena v jednom z ostravských supermarketů.

Situace se teď bude jen obtížně měnit. Lze si jen těžko představit, že by se v Česku zase obnovovaly chovy. A kdyby, je to otázka příštích mnoha let. Je tak docela pravděpodobné, že za kuřecí maso budeme nadále platit částky dříve nepředstavitelné.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.