Vynikající smaženka z dob socíku. Skvělá večeře za pár drobných

Smaženka může být skvělou rychlou večeří ve chvíli, kdy máte chuť na něco nezdravého a zároveň chutného. Jde o jídlo, které zasytí, a občas ho můžete do repertoáru zařadit. Dá se připravit podle originálního receptu, ale zároveň lze zpracovat i zbytky například po obalování řízků, a z nich si dokonalou smaženku připravit. I když v tomto případě jde spíše o „vaječný řízek“. Znáte původní recept na pravou sýrovou smaženku?

Co budete potřebovat?

Na přípravu sýrových smaženek si připravte:

  • 1 vejce
  • 100 g eidamu
  • ½ dl mléka
  • 60 g strouhanky
  • Hořčici
  • Olej
  • Česnek, cibuli
  • Sůl
  • Kmín

Jak na to?

Smíchejte dohromady sýr, vejce, strouhanku, mléko, kmín, sůl, a prolisovaný česnek. Vytvořte těstíčko, ze kterého budete připravovat placičky. Ty pak osmažte na rozpálené pánvi do zlatova. Podávají se buď na chlebu, nebo na bílé vece.

Foto: Shutterstock

Vaječné řízky

Kromě vaječných smaženek se ještě připravují vaječné řízky. Někteří to zaměňují, ale jiní si naopak stojí za striktním rozdílem mezi vaječnými smaženkami a vaječnými řízky. A jaký je rozdíl mezi usmažením zbytků po obalování a vaječnými řízky? Především v postupu. Na jeden vaječný řízek potřebujete jedno vejce. Je to jednoduché: vejce se vyklopí na talířek a posype strouhankou. Přidá se špetka soli, rozmíchá vidličkou, obsah se setře stěrkou na pánev a osmaží po obou stranách. Takto připravený vaječný řízek se dá na chleba, na něj přijde hořčice a cibule. To je celé, vaječný řízek je hotový. Samozřejmě, můžete vyzkoušet variace, přidat šunku, sýr, mléko. Ale tím už se odchylujete od původního receptu.

Není smaženka jako smaženka

Pozor na to, že pod pojmem smaženka se dají najít i jiné recepty. Krajíčky chleba namáčené v rozšlehaném vejci, případně můžete narazit na sladké smaženky z tvarohu. Originální recept na sýrové smaženky je ale ten, ve kterém figuruje sýr a vajíčko.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.