Většina lidí neumí uvařit vejce. Paní Věra prozradila, jak to udělat, aby byla přesně taková, jaká chcete

Obzvlášť méně zkušený kuchař možná má občas problém s tím připravit vejce přesně podle svých představ. Někdy je nedovaří dostatečně, jindy zase vajíčko, které mělo být nahniličko uvaří takříkajíc „na beton“. Nejlépe se to naučíte, pokud to budete často zkoušet, protože vlastní zkušenosti jsou nenahraditelné, ale je dobré znát pár základních pravidel.

Značení vajec

Jestliže nemáte vajíčka z vlastního chovu nebo třeba od nějakého příbuzného či kamaráda z venkova, pravděpodobně je kupujete v obchodě nebo na trzích. Každé takové vejce by mělo být řádně označeno.

Vejce na sobě má jedno číslo, které označuje, z jakého je chovu. 0 označuje nejlepší vajíčka z ekologických chovů, 1 snáší slepice ve volném výběhu a 2 slepice z halových chovů. Číslem 3 jsou označeny vejce z klecových chovů, které často čelí kritice kvůli týrání zvířat a v mnoha zemích světa už jsou zakázány.

Dále je na vejci zkratka země, ze které pochází, a registrační číslo chovatele.

Jak vařit vejce

Uvařit vajíčko naměkko trvá jen chviličku – asi tak 4 minuty. Pokud máte rádi trošku tužší konzistenci, takříkajíc nahniličko, vařte vejce 6 minut a jestliže potřebujete vajíčka natvrdo, nechte je ve vodě 8 – 10 minut.

Vajíčka si vytáhněte z lednice chvíli před tím, než je chcete vařit, aby získala pokojovou teplotu. K vaření si klidně vezměte stopky, ať si jste jistí, jak dlouho vejce opravdu vaří.

Jakmile uběhl čas, který jste si stanovili, rychle hrnec stáhněte z plotýnky a vejce dejte buď pod proud studené vody, nebo do mísy s ledem, aby se prudce zchladila a už se dál nevařila zevnitř.

Foto: Shutterstock

Pošírované vejce

Trochu náročnější disciplínou než běžné vaření vajec je příprava ztraceného nebo pošírovaného vejce. Takovému vajíčku totiž stačí ve vodě pouhé dvě minutky. Vodu, do které jste přidali ocet, přiveďte těsně pod bod varu, pak vytvořte vodní vír, do kterého rozklepnete vajíčko. Po dvou minutách ho můžete vytáhnout a rovnou servírovat.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.