Většina lidí bramboráky hrozně pokazí, že skoro nejdou jíst. Šéfkuchař Roman Vaněk odhalil, jak se dělají správně

Bramboráky jsou chutným zpestřením jídelníčku. Občas si na nich každý rád pochutná. Ne každý je ale umí připravit správně. Jak na ně, aby byly co nejlepší, prozradil šéfkuchař Roman Vaněk.

Použijte správné ingredience

Typ brambor, které na ně použijete, má také výrazný vliv na výsledek. Vyplatí se použít varný typ C, který obsahuje nejvíc škrobu. Po uvaření se brambory budou úplně rozpadat, což přípravu bramboráků dost usnadní.  Kromě brambor si dejte záležet i na výběru dalších surovin, jako je kvalitní český česnek a majoránka.

Jak připravit chutné bramboráky?

Brambory vždy strouhejte najemno, aby se vám podařilo udělat hladké těstíčko. A co na ně budete potřebovat?

  • 500 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl a pepř
  • Majoránku
  • Sádlo

Nejprve oloupejte brambory, nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Pak k nim přidejte vejce, hladkou mouku, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř a nalijte mléko. Vše promíchejte a vytvořte těstíčko. Připravte si pánev a rozpusťte na ní sádlo. Vlijte na pánev těsto a rozetřete ho až ke krajům. Smažte bramboráky dozlatova po obou stranách.

Po dosmažení osušte tuk papírovými utěrkami. Díky tomu nebudou příliš mastné. Podávat je můžete buď samotném, nebo se zelím. Můžete si k nim také připravit dip ze zakysané smetany, kapkou olivového oleje, špetkou soli a pepře a s hrstí nasekaných bylinek.

Foto: Shutterstock

Jde to i zdravěji

Pokud jsou na vás klasické bramboráky moc, můžete to zkusit i zdravěji. Připravte si bramborákové těsto tak, jak jste zvyklí, ale místo toho, abyste je smažili na pánvi, upečte je v troubě. Vyskládejte je na pečící papír a pečte 20 minut na 200°. Když navíc nahradíte běžnou mouku zdravějším typem – špaldovou, nebo celozrnnou – trávení také odlehčíte. Případně si můžete zaexperimentovat a k bramborám nastrouhat například mrkev nebo cuketu.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.