Ve vejcích se našlo něco hrozného. Nejhorší jsou ta domácí, lidé tomu nemohou uvěřit

Vejce jsou oblíbenou potravinou, která je dnes široce doporučovaná pro svou výživovou hodnotu. Jak se ale ukazuje, jejich negativa zcela nevymizela. Podle nejnovějšího výzkumu je tu navíc značný paradox, kdy kupovaná vejce vycházejí překvapivě lépe než ta domácí. Ta totiž mohou obsahovat škodlivé látky.

Domácí vejce zklamala

Obvykle jsou dnes kritizovány velké komerční chovy, kde mají slepice nevyhovující podmínky. Mnozí také tvrdí, že například vejce z klecových chovů nejsou chuťově tak dobrá jako ta domácí. Tomu by dal zapravdu snad každý. Když se však udělá podrobný rozbor, situace je poněkud odlišná.

Domácí vejce jsou v době farmářských trhů velmi oblíbená. Lidé za ně neváhají platit ani násobky toho, kolik stojí vejce v obchodech. Není tak výjimkou, že si koupíte jedno vejce třeba za deset korun. Pokud byste však věděli, co obsahuje, dost možná byste to neudělali.

Jak ukázala výzkum z Austrálie, který se zaměřil právě na domácí chovy, bohužel to není žádná sláva. Zejména obsah olova v těchto vejcích byl skutečně dramatický. Byl totiž čtyřicetkrát vyšší než v případě vajec od komerčně chovaných slepic. Celá polovina vzorků překročila povolené množství v podobě 100 miligramů.

Foto: Shutterstock

Zjistěte, odkud nakupujete

Ukazuje se, že problém je v prostředí, kde se slepice chovají. A zdaleka nejde pouze o případ Austrálie. Hodně závisí na kvalitě půdy, a pokud je nevyhovující, propíše se to i do kvality vajec. Nejhorší výsledky byly zaznamenány v okolí starších domů, při jejichž stavbě se používaly olovnaté materiály a barvy.

Lidé by tak měli hledět na skutečný původ vajec a nesmířit se pouze s tím, že jsou deklarovaná jako domácí. To zdaleka nezajišťuje, že jsou nezávadná. V případě menších prodejců je to pochopitelně problém, ovšem práce se zjištěním, kde slepice, od kterých máte vejce žijí, se vzhledem k výše uvedenému určitě vyplatí.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.