Úžasný a stovky let starý trik, který zabrání zplesnivění chleba. Čerstvý vydrží celé týdny

Máte rádi, když je doma stále k dispozici čerstvé pečivo? Chléb, který kupujeme v obchodech, často zkamení nebo zplesniví. Není moc možností, jak ho udržet čerstvý. Můžeme si ho připravovat sami, ale ne každý má chuť nebo čas. Pokud vlastníte pekárnu na chleba, tolik práce s tím není a za pár hodin můžete mít čerstvý chleba na stole. Jinak musíte pro chléb do pekárny, v horším případě do supermarketu. Jak zajistit, aby vydržel déle čerstvý a za dva dny nezplesnivěl?

Nenechávejte ho v mikrotenovém sáčku

Přinesete si chléb v mikrotenovém sáčku a necháte ho v něm? To je první chyba. Ve vlhku se rychle množí plísně, a je potřeba chléb vyndat a vhodně uskladnit. Můžete ho přendat do textilního sáčku, nicméně plísni i tak nezabráníte. A papírový také není ta nejlepší varianta – chléb se vysuší a ztvrdne.

Chléb zabalte do utěrky

K uschování chleba bude nejlepší čistá utěrka nebo pláténko. Po dvou až třech dnech ji vyměňte za čistou. Je vhodné pořídit si chlebník, a i v utěrce ho v něm skladovat. Pak by neměl tak rychle zplesnivět. Možná už dopředu víte, že chléb nespotřebujete – pak ho můžete nakrájet a část, kterou nesníte, uskladnit v mrazáku. Nikdy ho nerozmrazujte v lednici, ale nechte ho rozmrazovat na lince.

Jako u jiných potravin platí, že rozmražené jídlo by se nemělo znovu mrazit. Můžete ho také rozpéct v troubě, ale v tomto případě ho musíte sníst co nejdřív po dopečení, protože rozpečené pečivo rychle tvrdne.

Foto: Shutterstock

Plesnivý chléb nejezte

Když už vám chléb zplesniví, nejezte ho. Jsou lidé, kteří odříznou zdravou část a vyhodí až tu, na které je znatelná plíseň. Ovšem jakmile je už na chlebu barevná, okem viditelná plíseň, je i uvnitř, a chléb není zdravotně nezávadný. Pokud zjistíte, že jste snědli kousek chleba, který má z druhé strany plíseň, pravděpodobně se nic nestane. Při konzumaci více krajíců už můžete mít zažívací potíže.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.