Troubu můžete vyčistit nečekaně rychle. Pomůže tlačítko, které málokdo zná

Setkali jsme se s tím všichni, kdo při vaření používáme troubu. Během pečení nám na její čelní sklo více či méně prskají mastné obsahy našich pekáčů a stékající kapky na skle postupně tmavnou a zapékají se.  

A kromě toho, že je na naši troubu čím dál žalostnější pohled, přes zašpiněné sklo do ní vidíme stále méně. Tomuto procesu jde jen těžko zabránit a ze snahy, aby trouba byla čistá tak, jako když jsme si ji přivezli domů, se stává nikdy nekončící příběh.

Většina z nás vlastní trouby, jejichž sklo je dvojité a je mezi nimi vzduchová mezera. A nezanedbatelná část mastných skvrn je jako z udělání právě v té mezeře, takže naše snaha omýt sklo jen zvenku a zevnitř moc nepomůže.

Musíme dvířka trouby rozebrat

Starší modely mají sklo nahoře přišroubované do lišty pomocí šroubků, takže ho stačí za pomoci šroubováku opatrně vyjmout.

Novější spotřebiče ale mají na horní straně, kde je madlo, zevnitř plastový kryt, který jde pomocí tlačítek na bocích vycvaknout. Potom už ho jen vysuneme, sklo opatrně vyjmeme a můžeme pořádně vyčistit. Pokud ho ale myjete po delší době, dělejte to raději mimo dvířka, abyste silnými čisticími prostředky nepoškodili například gumové těsnění.

Agresivním mytím si přiděláváme práci

Sklo dvířek je většinou tvrzené, takže vydrží i o něco méně ohleduplné zacházení, přesto byste při manipulaci s ním měli být opatrní. Nedrhněte ho pískem, drátěnkou či podobným nešetrným způsobem, při kterém můžete sklo poškrábat. V takto nově vzniklých mikro prasklinkách se zase bude lépe dařit dalším nánosům.

Na trhu existuje spousta přípravků, kterými odstraníte zapečené zbytky jídel i bez necitlivého drhnutí. Jen se podívejte, jestli se smí používat na skleněné materiály nebo na plochy, které přicházejí do styku s jídlem.

Foto: Shutterstock

Pokud neholdujete chemii

Při čištění připálenin vám i bez chemie skvěle pomůže jedlá soda nebo prášek do pečiva smíchaný s teplou vodou nebo citronem na hustou kašičku. Tou potřete připečeniny a nechte působit přes noc. Houbičkou nebo starým kartáčkem na zuby pak skvrny bez problému vyčistíte. Vyleštit můžete sklo zase pomocí octové vody v poměru 2/3 vody + 1/3 octa.

Citron čistí i dezinfikuje

Citron vám poslouží nejen k čištění, ale i jako dezinfekce. Pokud do trouby rozpálené na cca 200 C vložíte zapékací misku s vodou a půlkou citronu nebo citronovou šťávou, vaše trouba se bude čistit sama. Jen v ní nechte roztok asi 20 minut odpařovat a po vypnutí troubu otevřete, až trochu vychladne. Ať má pára možnost rozpouštět mastnotu. Potom už jen otřete vnitřek trouby hadříkem. Nejlepší samozřejmě je, čistit troubu po každém použití, ale ruku na srdce, kdo z nás na to má čas?

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.