Správně okořenit guláš neumí skoro nikdo. Šéfkuchař Kašpárek konečně prozradil, jak se to dělá

Příprava guláše není tak snadná, jak by se na první pohled zdálo. Chcete připravit skvělý a chutný guláš, který bude každý chválit? Je potřeba vybrat správné maso, guláš dlouho vařit a dobře ho ochutit.

Jaké maso vybrat?

Vše začíná už výběrem správného masa. V případě hovězího guláše neuděláte chybu s hovězí kližkou. Při pomalém, dlouhém vaření se kolagen navíc rozvaří v želatinu, a guláš se tím i jemně zahustí. Jako náhrada kližky se dá případně použít prorostlá hovězí plec, nebo hovězí zadní. Čím více kolagenu v masu je, tím lépe.

Co budete potřebovat?

Na tento skvělý guláš budete potřebovat:

  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g cibule
  • 5 rajčat
  • 140 g rajského protlaku
  • 2 zelené papriky
  • 1 žlutou papriku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 50 g špeku
  • 4 stroužky česneku
  • 500 ml piva
  • 200 ml červeného vína
  • Sůl, pepř
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Nakrájejte maso, cibuli a špek. Maso na větší kostky, cibuli nadrobno a špek na menší kostičky. Zbylou zeleninu na menší kousky. Ve velkém hrnci orestujte špek, a pak na něm nechte zezlátnou cibulku. Nakrájené maso opečte dozlatova. Jakmile je opečené ze všech stran, osolte ho, opepřete a přidejte sladkou papriku. Ve chvíli, kdy se paprika rozvoní, vlijte rajčatový protlak, přidejte nakrájenou zeleninu a česnek. Až pak zalijte pivem a červeným vínem. Přiklopte hrnec a plamen stáhněte. Vařte pomalu ještě asi 3 hodiny, občas promíchejte.

Nevyplatí se spěchat, lepší je vařit o něco déle, jinak hrozí, že bude maso tuhé. Když necháte guláš dlouho povařit, není ho dokonce potřeba ani zahušťovat. Kombinací zeleniny a vhodného masa se totiž zahustí sám. Pokud na tom přeci jen trváte, je vhodnější použít chléb než mouku, která může výslednou chuť pokazit. Nakonec můžete guláš ozdobit kolečky cibule. Podávat můžete s knedlíkem, ale vynikající bude i jen tak s chlebem.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.