Skvělý fígl našich babiček, jak upéct nejlepší brambory. Už se na něj zapomnělo

Chcete si připravit dokonalé pečené brambory? Stačí jen několik základních pravidel, a budou luxusní. V našem článku se dozvíte, jak na to.

Zvolte správný typ

V první řadě je důležité vybrat správný typ. Na přípravu amerických brambor sáhněte nejlépe po varném typu A. Jsou pevné, obsahují nejméně škrobu a jen tak se nerozvaří. A vybírejte takové, které mají růžovou slupku.

Použijte mrazák

Zní to zvláštně, ale opravdu to funguje. Brambory oloupejte, nakrájejte a nechte chvíli namočené ve vodě. Tím se zbaví zbylého přebytečného škrobu. Po 15 minutách je vyndejte a nechte okapat. Pak je osolte, obalte v mouce, a přesuňte do mrazáku. Po dvou hodinách je uskladněte ve vzduchotěsném obalu, a můžete je v mrazáku nechat i půl roku. Pak je stačí jen vyndat a jsou připravené na další úpravu. Stačí je vyndat, hodit na rozpálenou pánev a za chvilku máte luxusní večeři.

Jak na americké brambory?

Potřebujete stejný typ brambor, jako v předchozím případě – co nejméně škrobu. Je zde jene rozdíl. Pokud mají krásnou slupku, neloupejte je. Větší brambory nakrájejte na měsíčky a menší na poloviny. Připravte si směs koření a oleje – bylinky, česnek, mletou papriku – podle vaší chuti. Pozor na sůl, solit byste je měli až po vytažení z trouby! Když to uděláte předtím, sůl by z nich vytáhla všechnu vody a byly by vysušené a bez kůrky.

Foto: Shutterstock

Jak dlouho je péct?

Rozprostřete je rovnoměrně na plech a zapněte troubu na 200 °C. Po pěti minutách snižte teplotu na 180 °C. Za 20 minut zkontrolujte, zda jsou hotové. Měly by být uvnitř měkké a na povrchu zlatavé s křupavou kůrkou.

Samostatně, nebo jako přílohu?

Ať už je připravujete jakkoliv, pečené brambory můžete jíst jako samostatné jídlo nebo jako přílohu. Skvěle chutnají se steakem, nebo rybou. Když si k nim navíc připravíte domácí tatarku, budou vaše chuťové buňky jásat.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.