Skvělé placky ze starého chleba. Je to to nejjednodušší těsto na světě

Aktuální doba nahrává tomu, že se mnoho lidí snaží šetřit. Občas nám i tak nějaké potraviny zbydou navíc. Některé ale můžeme zachránit a spotřebovat, i když u nejsou zcela čerstvé. Starý chléb patří v každém případě mezi ně. Víte, jak z něj připravit skvělou večeři, i když už byste ho nechtěli jíst jen tak s máslem a šunkou? Zkuste si připravit tyto placky ze starého chleba!

Co budete potřebovat?

Bude se hodit:

  • Tvrdší chléb
  • Tvrdý sýr
  • Vejce
  • Uzené maso
  • Majoránka, pepř, sůl
  • Olej
  • Česnek

Jak na to?

Starý chléb nakrájejte na kostičky a nalijte na něj vodu tak, aby se do něj vsákla. Chléb s vodou rozmixujte a vytvořte těstíčko. Přidejte uzené maso nakrájené na kostičky, vejce, nastrouhaný sýr, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vytvořte z těsta malé placičky. Rozpalte si v pánvi olej a usmažte je dozlatova. Po usmažení se dají placičky jíst samostatně na chuť, nebo je můžete použít jako přílohu k masu či salátu. Navíc jsou dobré za tepla i za studena. Se surovinami si můžete hrát a přidat to, co máte rádi právě vy.

Starý chléb se dá využít i jinak

Pokud se vám nechce do placiček, nabízí se ještě další využití. Každého možná napadne zpracovat ho na strouhanku, ale jsou i další způsoby. Starší chléb funguje perfektně na zahuštění některých typů omáček nebo guláše, případně se z něj dá udělat chlebová omáčka. Co by vás nejspíš nenapadlo, je připravit si chlebové pesto. Starý chléb rozmixujete na strouhanku, přisypete do mixéru bylinky (například bazalku, mátu), ořechy, sůl a pepř. Pak ke směsi postupně přiléváte olivový olej a pesto mixujete až do požadované konzistence. V lednici vydrží až 5 dní.

Foto: Shutterstock

Připravte si topinky nebo krutony

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak starý chleba zužitkovat, je usmažit na pánvi topinky. S utřeným česnek jde o lahůdku, která může být součástí rychlé večeře. Podobně jako topinky se připravují i krutony, jen musíte chleba nakrájet. Použít se dají buď do polévek, nebo na salát.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.