Škrabka má tajnou funkci. Málokdo ji zná, ale pak funguje mnohem lépe

Oloupat brambory škrabkou asi umí každý. Na tom vzít do ruky škrabku a oloupat bramboru nic není. Víte ale, jak se to dělá správně? Většina lidí škrábe brambory seshora dolů. Tím ti škrábání brambor a zeleniny bohužel znesnadňují, jde to i lépe.

Jděte na loupání jinak

Svět obletělo video TikTokerky Claire Banayad, která všem ukázala, že se brambory loupou jinak. Objasnila také, že ona sama je dlouho loupala špatně, a nyní je to pro ni mnohem snazší. Místo toho, abyste brambory loupali shora dolů, zkuste škrabku nechat na bramboře, loupat, ale vůbec ji z nich nesundat. Jen s ní pohybujte tam a zpátky, a budete překvapeni, jak bude loupání snadné. Jde jen o malý fígl, který vám ale neskutečně urychlí a zjednoduší práci.

Jak loupat brambory vařené ve slupce

Máte raději brambory vařené ve slupce? Ačkoliv v tomto případě škrabku nevyužijete, loupání může dát někdy zabrat. Můžete si to ale zjednodušit ještě předtím, než je dáte vařit. Před tím, než je dáte do hrnce, nařízněte slupku po celém obvodu brambor ostrým nožem. Pak je vložte do vroucí vody a uvařte doměkka.

Po dovaření slijte vodu a brambory nechte chvilku v hrnci se studenou vodou, aby zchladly. Pak je jednu po druhé berte do ruky a jednoduše stáhněte slupku od řezu ke špičce.

Foto: Shutterstock

Nové brambory nemusíte pokaždé loupat

Nutnost loupání brambor závisí na pokrmu, který připravujete, ale i na jejich kvalitě. Zdravé nové brambory ani loupat nemusíte, pod slupkou se skrývá mnoho cenných látek, a tu můžete u brambor i konzumovat. Rozhodně ji ale nejezte v případě, že je nazelenalá.

Pokud jsou brambory zdravé, dostanete do sebe víc zdraví prospěšných látek a vlákniny, než pokud je uvážíte oloupané a nakrájené. Aby vám brambory dlouho vydržely, skladujte je na suchém, tmavém a chladném místě, ideálně při teplotě 2–8 °C. Při vyšších teplotách mohou naklíčit, a v takovém případě se stávají toxické.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.