Provalilo se, že se chystá obrovské zdražení potravin. Tohle že máme platit? To nedáme

Zdá se to být neuvěřitelné, ale dosavadní zdražování potravin ani zdaleka není u konce. Ba právě naopak, má být ještě podstatně hůře. Výrobci potravin se dlouhou dobu snažili držet náklady co možná nejníže, aby nemuseli tolik zdražovat, avšak situace na většině problematických úrovní se vůbec nelepší, a tak nezbude, než ceny pořádně navýšit.

Mlékárny a pekárny to napálí

Začíná se hovořit o takzvaném podzimním zdražování. To by mělo postihnout především několik segmentů. Jedním z nich jsou pekárny, které budou muset naplno promítnout ceny plynu do svých výrobků. Dalším jsou potom mlékárny. To už je poměrně významná část celého potravinářství. Další výrobci na tom přitom zřejmě nebudou o mnoho lépe.

Navýšení cen už deklaroval šéf společnosti Savencia Aleš Malenka. Tato firma vyrábí množství oblíbených mléčných výrobků, mezi které patří třeba značky Sedlčanský hermelín, Apetito nebo Pribináček. Pravdou je, že Savencia ceny již poměrně podstatným způsobem navýšila. Například její oblíbený hermelín teď stojí už více než 50 korun, a to ve stogramovém balení.

Tím to ale nekončí. Již brzy může být o třicet procent dražší. Právě o tolik by měly ceny stoupnout do konce tohoto roku. Ačkoliv by výrobci chtěli, příliš s tím nenadělají. Obrovským tempem totiž rostou nejen ceny energií, ale také všech dalších vstupů.

Foto: Shutterstock

Složitá situace pro výrobce

Potravináři jsou navíc v obtížné situaci. Pokud totiž svůj produkt zdraží, musí počítat s tím, že něco navíc si přisadí ještě obchodní řetězec a výsledná cena je potom o to nepříznivější.

Navíc se začínají ukazovat rozdíly v tom, jak jednotlivé státy podporují své producenty potravin. Ty pak mají volný vstup na všechny evropské trhy. Zatímco české firmy v podstatě žádnou pomoc nedostávají, ty polské, francouzské nebo německé se těší mnoha subvencím. Na tuzemský trh tak mohou dodávat zboží levněji než čeští výrobci. Těm pak výrazným způsobem padají prodeje.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.