Připáleniny z pekáčů a hrnců okamžitě zmizí. Paní Věra ukázala neskutečný trik

Co dělat, když připálíme hrnec nebo pekáč? Můžeme ho nechat standardně odmočit, ale ne vždy tato technika zafunguje a někdy musíme sáhnout po silnějším kalibru. Existuje pár triků, které by měly fungovat.

S drátěnkou opatrně!

Buďte opatrní, pokud jde o drhnutí hrnců drátěnkou. Když drhnete připáleniny, hrnec můžete snadno poškodit a poškrábat. Teflonový povrch se poškodí snadno. Pokud chcete nádobí drhnout, vždy vybírejte variantu drátěnky pro citlivý povrch – takovou, kterou můžete čistit teflon, sklo i porcelán.

Vyzkoušejte sůl

Postup je v tomto případě jednoduchý. Budete potřebovat pouze sůl a vodu. Do hrnce nalijte vodu tak, abyste zakryly veškeré připálené části. Přiveďte ji k varu. Pak přisypte sůl. Na 1 l vody budete potřebovat 1 kg soli. Sůl by se měla rozpustit. Pak nechte hrnec se solí odstát nejméně 20 hodin. Poté opět přiveďte k varu a pomocí špachtle můžete nečistoty z hrnce opatrně odškrabovat. Nakonec umyjte běžným způsobem.

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je velmi agresivní, neměla by se používat na smaltované nádobí. Do hrnce nalijete vodu, přisypete kyselinu citrónovou, zamícháte a přivedete k varu. Pak stáhnete plamen a mírně povaříte 15 minut. Necháte chvilku odstát, a dočistíte jako obvykle.

Foto: Shutterstock

Ocet

Velmi šetrný způsob vyčištění spálenin je použití octa. Do hrnce nalijte vodu s octem v poměru 1:1. Stejně jako v případě soli by měly být všechny připáleniny ponořené. Přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření už by se měli první připáleniny odlupovat. Některé jen zčásti, těm můžete lehce pomoct špachtlí, a nakonec hrnec klasicky umýt.

Pomůže i Coca-cola

Máte ji doma? Pak ji jednoduše nalijete do hrnce tak, abyste zalili veškeré připáleniny, a necháte několik hodin působit. Začnou se samy uvolňovat, a vy hrnec jen dočistíte. Ačkoliv je jinak nezdravá, plná cukru a chemie, v tomto případě je poměrně účinná.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.