Připáleniny z nádobí pustí jako nic. Paní Karla si vyrobila domácí směs, která funguje dokonale

Každému z nás už se jistě stalo, že připálil hrnec nebo pánev. Stačí postavit na oběd či večeři, odběhnout k dítěti nebo ke vchodovým dveřím, protože zvoní pošťák, a než dojdeme, připálenina je na světě jako nic. A co nyní? Možná pomůže nějaký chemický prostředek na čištění nádobí. To je také zřejmě pravda, ale co se tvrdit nedá, je to, že takový čistič není vůbec levný, natož ekologický, šetrný k přírodě a vašemu zdraví. Zkuste si pomoci jako naše čtenářka paní Karla, která se podělila o svou směs na připálené nádobí. 

Zkuste to pomocí peroxidu vodíku

Metoda paní Karly tkví především v použití peroxidu vodíku a jedlé sody. Stačí ji spojit dohromady tak, aby vám vznikla hustší kaše. Nyní znečištěné nádobí namočte, vylijte z něj vodu a naneste čistící směs. Nyní zapněte sporák a nechte nádobí zahřát. Jakmile jej pořádně zahřejete, vypněte sporák a přikryjte nádobí pokličkou. Počkejte přibližně půl hodiny a pomocí houbičky odstraňte připáleniny. V případě potřeby můžete postup opakovat.

Nepřilnavá pánev může být pohroma

U nepřilnavé pánve byste měli být velmi obezřetní, abyste si ji nezničili. Taková pánev vyžaduje extra péči. Ovšem odstranit připáleniny není nikterak složité. Stačí pánev posypat jedlou sodou, nalít několik kapek prostředku na nádobí, rozmíchat a nalít vodu. Nyní nechte obsah vařit, cca pět minut, a následně vypněte sporák a vylijte vodu. Nyní už můžete pánev umýt běžným způsobem. 

Foto: Shutterstock

Co se starou připáleninou  

Pomocí této metody odstraníte připáleninu z vnitřní části, ale i vnější části hrnce. Nalijte do hrnce vodu s octem, a to v poměru 1:4. To znamená nejdříve vodu, následně ocet. Nechte na sporáku alespoň pět minut probublávat a následně hrnec odstavte. Místnost vyvětrejte, protože ocet, který se z hrnce vypařuje, je velmi agresivní pro dýchací cesty. Nyní nechte tekutinu v hrnci vychladnout a poté ji vylijte.

Umyjte běžným způsobem a máte hotovo. V druhém případě, kdy je připálenina na dně hrnce, svařte ocet s vodou ve stejném poměru a nalijte tekutinu do dřezu, který je samozřejmě zašpuntovaný. Vložte hrnec a po vychladnutí tekutiny jej umyjte.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.