Poláci se přiznali, že kvalita jejich potravin je otřesná. Zveřejnili zprávu, která odhalila pravdu

Každý by chtěl nakupovat potraviny co možná nejkvalitnější a zároveň i nejlevnější. Dnes to platí ještě více než kdy dříve. Ceny bohužel stoupají a lidé hledají levnější alternativy. Často přitom skončí u potravin z dovozu, které bývají levnější, zejména potom ty polské.

Sami se tomu diví

Zatímco dříve měli potraviny z Polska velmi nelichotivou pověst, v poslední době se to přeci jen poněkud zlepšilo. Jde to ruku v ruce s tím, jak si Češi zvykli jezdit nakupovat přímo k našim sousedům, kde nakoupí výrazně levněji než v tuzemsku.

Mnozí s překvapením zjistili, že polské obchody mají o poznání vyšší úroveň než ty české. Nedovolí si například prodávat oschlou zeleninu nebo ovoce.

Jak se ale zdá, není to zase tak růžové, jak to na první pohled vypadá. Polské potravinářství má podle všeho stále značné problémy, které sice nejsou tolik vidět, ale o to mohou být nebezpečnější. Tamní Nejvyšší kontrolní úřad vydal zprávu o kvalitě potravin. Jak to dopadlo, to nejlépe dokládají novinové titulky, které často zněly jako “Hrozivá zpráva o potravinách”.

Vyšlo totiž najevo, že v Polsku velmi často dochází k pochybením, která vedou k tomu, že se potraviny stávají škodlivými. V roce 2020 bylo do systému rychlého varování, který funguje v celé Evropě, hlášeno na 273 případů škodlivých polských potravin.

Foto: Shutterstock

Špatně chladí kuřata

To je vůbec nejvíce v celé Evropské unii. Jen pro srovnání, Česká republika za stejné období nahlásila 18 případů. Je však pochopitelně mnohem menší, a to i do produkce potravin. Pakliže se ale podíváme na potravinářské obry, jako jsou Německo nebo Francie, potom to bylo jen 152, respektive 119 případů. A tyto země produkují ještě mnohem více potravin než Poláci.

Trend je navíc jednoznačně stoupající a problémů v Polsku přibývá. Případy obvykle souvisejí s výskytem salmonely, což není zrovna povzbuzující. To je podle expertů dáno tím, že se v Polsku používá zastaralá technologie k chlazení drůbeže, která funguje na bázi vodní lázně. Ve většině evropských zemí už se však drůbež chladí vzduchem.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.