Pokud vám zapáchá maso, vyzkoušejte trik našich babiček. Udělá z něj zase čerstvé

Zapáchající maso je v dnešní době velkým problémem. A platí to hlavně v případě, že nakupujete balené maso u obchodníků, kdy hrozí, že si z obchodu domů donesete méně či více zapáchající produkt. Někteří jdou maso reklamovat, jiní ho rovnou hodí do koše. Ve chvíli, kde váháte, zda by se ještě nedalo zpracovat, protože až tak špatné není, můžete ho zkusit zachránit.

Namočte maso do octa nebo hypermanganu

Zůstalo vám maso v lednici o trochu déle, nebo jste si již domů přinesli maso, které úplně nevoní? Můžete si připravit roztok hypermanganu. Do větší nádoby nalijte 2 litry teplé vody, a do nich přimíchejte hypermangan, množství na špičku nože. Nechte ho za občasného míchání rozpouštět asi dvě hodiny. Poté, co se manganistan rozpustí, do nádoby vložíme maso, vykoupeme ho v roztoku, a nakonec opláchneme v tekoucí vodě.

Pozor, od manganistanu je potřeba ho opláchnout opravdu důkladně, patří mezi toxické kovy. Netoxický je ale ocet, který také zabírá. Namočte maso do octové vody, a důkladně ho propláchněte.

Jak poznáte maso, které už má nejlepší za sebou?

Problémem bývá samo o sobě maso, které je zabalené ve fólii, protože můžete některé znaky přehlédnout. Prakticky ho v tomto případě můžeme poznat pouze podle nafouknutého obalu. Vhodnější je kupovat nebalené maso, které si můžeme prohlédnout, přivonět si – podle zápachu poznáme zkažené maso okamžitě.

Foto: Shutterstock

Z masa, které není úplně čerstvé, navíc vytéká velké množství šťávy. Pak se zaměřte i na barvu – namodralá nebo nazelenalá je jasnou známkou, že s masem není vše v pořádku.

Pozor na marinované maso

Marinováním se často překrývají různé pachy a starší kusy masa. Kupovat si maso které je marinované, je rizikem samo o sobě. Lepší je si ho marinovat doma, jedině tak budete mít záruku čerstvosti. Některé marinády dokážou počínající zápach velmi dobře překrýt.  

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.