Pohlreich se tvrdě opřel do české kuchyně. To si hospodyňky za rámeček nedají, konečně řekl, co si myslí

Oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich má na většinu věcí jasný názor a příliš se nezaobírá tím, zda je společensky korektní nebo nikoliv. Pokud má příležitost, tak ho jednoduše řekne.

Máme co dohánět

Tu tentokrát dostal v souvislosti s tím, že organizace UNESCO zařadila na svůj seznam nehmotného dědictví hned tři národní kuchyně, a to francouzskou, mexickou a japonskou.

Podle Pohlreicha je to nesmysl, protože tato organizace nemá kuchyně co hodnotit. Pakliže by ale on sám měl vybrat tu nejlepší národní kuchyni, potom by ukázal jednoznačně na tu francouzskou. A to především proto, že je postavena na kvalitních surovinách a třeba v porovnání s rovněž oblíbenou italskou je výrazně komplexnější a propracovanější, jak šéfkuchař popsal pro server iDnes.

V této souvislosti se Pohlreich pochopitelně nemohl nevyjádřit také k české kuchyni. Již z jeho předešlých vyjádření vyplývá, že k ní nemá kdovíjak vřelý vztah a považuje ji za zastaralou. Také tentokrát se do ní šéfkuchař opřel a oznámil, že česká kuchyně světovou gastronomii v ničem neobohatila.

Foto: TV Prima

Špatná kvalita surovin

Její nedostatky vidí slavný restauratér hlavně ve slabých předkrmech, dezertech nebo zeleninových jídlech. Za největší problém potom považuje kvalitu surovin, které zdejší kuchaři používají. Ta je totiž nevalná a se světovými kuchyněmi neporovnatelná.

Když už byl Zdeněk Pohlreich u té kritiky, zaměřil se i na to, proč se česká kuchyně příliš nerozvíjí. Jedním z problémů je místní pojetí gastronomických oborů. Na place jednoznačně vidí, že starší kuchaři toho umí a zvládnou mnohem více a jsou mu užitečnější. Ti mladí často nemají snahu. Na praxi mu pak chodí lidí, kteří klidně oznámí, že to vlastně nikdy dělat nechtějí. Takový člověk ale zneužívá systém a čerpá vzdělání zadarmo a pak to společnosti nevrátí. Česká gastronomie přitom potřebuje lidi jako sůl. V jiném rozhovoru Pohlreich uvedl, že některé restaurace budou muset zavřít jednoduše proto, že neseženou personál.

Foto: TV Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.