Paní Hana zjistila, jak udělat dokonale měkké a šťavnaté maso. Přidává jednu surovinu a je z toho nadšená

Připravit maso tak, aby bylo chutné a šťavnaté, je někdy umění – obzvlášť pokud ho nepřipravujete každý den. Může se snadno stát, že bude tuhé a nepoživatelné. A to u jak u kuřecího, tak třeba i u hovězího masa a dalších druhů. Existuje ale trik, díky kterému bude maso měkké a šťavnaté.

Vyzkoušejte drobnou změnu

Trik je snadný. Stačí jedna změna, která zajistí, že maso nebude suché. Příčinou, proč není dokonale šťavnaté, je voda. Nezáleží na tom, zda ho připravujete na pánvi, nebo v hrnci. Stačí nahradit vodu vývarem, a maso bude dokonalé šťavnaté.  Pokud jde o šťavnatost, stejnou službu poskytne i bujónová kostka rozpuštěná v horké vodě. Maso stačí zalít, a pokračovat ve vaření tak, jak jste zvyklí.

Vyzkoušejte pomalé pečení nebo vaření

Nepotřebujete vlastnit přímo pomalý hrnec, a přesto můžete využít výhod pomalého vaření nebo pečení. Stačí vám kvalitní pekáč s poklicí, případně klasický litinový pekáč nebo hrnec. Jde jen o to, že snížíte doporučenou teplotu, a naopak protáhnete dobu pečení/vaření. Mezi výhody tohoto způsobu přípravy se řadí i to, že maso nepřijde o tolik živin. Překvapí vás křehkostí a tím, že se bude rozpadat už při servírování. Stejným způsobem se připravuje i trhané maso.

Foto: Shutterstock

Upečte si dokonalé maso

Maso nejdříve upravte, jak jste zvyklí. Okořeňte, nasolte a vložte do pekáče. Přidejte zeleninu, u libového masa trochu oleje, a vodu nebo vývar. Přiklopte a zapněte troubu na 150 stupňů. Dobu pečení přizpůsobte velikost masa. Jednou až dvakrát za hodinu byste měli maso podlít vodou nebo vývarem.

Drůbeži stačí kratší čas přípravy – kuřeti asi 90 minut, na druhou stranu hovězí maso budete péct až 4 hodiny. Možné je maso péct i přes noc, ale teplota by pak měla být nastavená na 90 stupňů. V takovém případě se nespálí, nepřipeče a chuť bude dokonalá. Podobným způsobem můžete maso i uvařit.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.