Nikdy nevyhazujte přezrálé banány. Šéfkuchař poradil, jak jimi nahradíte drahé suroviny v kuchyni

Každému z nás se občas stane, že zářivě žlutý a pevný banán se v míse s ovocem změní na nevábný hnědavý a změklý. A banány v této fázi jejich života chutnají málokomu. Je ale škoda je vyhazovat, jsou úžasně sladké a dá se z nich vykouzlit ještě spousta dobrot.

A mohou nám posloužit i jinak. Výhodou je i to, že pokud už objevíte mezi svým ovocem přezrálé banány a zrovna nemáte čas je zpracovávat, můžete je klidně dát zamrazit do doby, než na ně přijde řada.

Jak můžete přezrálé banány využít? Upečte si třeba

1. Veganský banánový chléb

Ingredience:

  • 3 přezrálé banány
  • 75 ml oleje
  • 100 g hnědého cukru
  • 225 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky skořice
  • 50 g sušeného ovoce nebo ořechů

Postup:

Předehřejte troubu na 180 C. Banány rozmačkejte vidličkou a promíchejte s olejem,  cukrem a ostatními surovinami. Pečte v pečícím papíru vyložené formě na biskupský chlebíček asi 30 min. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí, pokud ano, pečte, dokud nebude špejle čistá. Před krájením nechte vychladnout.

2. Pečené banány s čokoládou

Ingredience:

4 přezrálé banány  a 2 sáčky čokoládových knoflíků.

Postup:

Zahřejte troubu na 180 C a rozřízněte podélně slupku a tělo banánu na jedné straně zhruba do půlky. Do vzniklé štěrbiny vložte čokoládové knoflíky, každý banán zabalte do alobalu, naskládejte na plech a dejte zapéct.  Podávat můžete s kopečkem vanilkové zmrzliny.

3. Banánové muffiny

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 110 g hnědého cukru
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 2 velké rozmačkané banány
  • 125 ml podmáslí (nebo přidejte 1 lžičku citronové šťávy do mléka a nechte 20 minut odstát)
  • 50 g pokrájených ořechů

Postup:

Předehřejte troubu na 170 C. V jedné misce smíchejte všechny suché ingredience a ve druhé rozpuštěné máslo, vejce, banány a podmáslí. Potom obsahy obou misek spojte, přidejte ořechy a směs dejte v muffinových formičkách péct do trouby na 20 – 25 min, dokud nebudou zlatavě hnědé.

4. Rychlá banánová zmrzlina

Ingredience:

  • 4 přezrálé banány
  •  3 – 4 lžíce mléka
  •  2 lžíce opečených krájených mandlí

Postup:

Banány nakrájejte na plátky a dejte zamrazit. Zmrzlé je rozmixujte s mlékem, abyste dosáhli krémové struktury. Servírujte do misek a ozdobte mandlemi.

Foto: Shutterstock

5. Banánové smoothie

Ingredience:

  • 500ml neslazeného mandlového mléka
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 6 švestek
  • 1 lžička skořice
  • 1 zralý banán

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte a nalijte do vychlazených lahví.

6. Banánové lívance

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 40 g cukru
  • 1 1/2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 1/2 šálku mléka
  • 2 rozmačkané banány

Postup:

Do misky prosejte mouku a sůl. Rozšlehejte cukr s máslem, vejcem a mlékem do hladka. Přidejte rozmačkané banány, spojte směs s moukou a dobře promíchejte. Zahřejte lívanečník s trochou oleje nebo másla a smažte lívance.

7. Ochuťte rozmačkanými banány a skořicí ovesnou kaši

  1. Tip na závěr

Nevyhazujte ani slupky od banánů. Vnitřní stranou krásně vyčistíte své kožené nebo koženkové boty a kabelky.

2. Tip na závěr

Pokud vhodíte banánovou slupku do konvičky s vodou, získáte skvělé a ekologicky šetrné hnojivo pro vaše pokojové kytky.

3. Tip na závěr

Neuchovávejte čerstvé banány v lednici, protože tam rychle zhnědnou. V míse s jiným ovocem ale způsobí, že to ostatní dozraje rychleji.

Pokud ale potřebujete, aby vaše rajče nebo avokádo rychleji uzrálo, uzavřete ho přes noc do papírového sáčku společně se zralým banánem.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.