Nevyhazujte maso, které pouze změnilo barvu. Naučte se fígl, jak poznat, zda ho ještě můžete jíst

Čerstvé maso, to je ono. Má optimální nutriční vlastnosti, ale také zaručenou jistotu, že po něm nemůžete trpět nevolnostmi nebo onemocněním. Někdy ale dojde ke změně barvy masa. Je to potíž? Kdy zbystřit?

Červené maso

Zejména u červeného masa se posuzuje jeho čerstvost podle zbarvení. Jasně červená barva značí čerstvost, optimální vlastnosti proteinů v mase obsažených. Běžný protein, myoglobin, se při kontaktu se vzduchem mění na oxymyoglobin. Tak vzniká sytě červená barva.

Po čase na vzduchu bude maso tmavnout a hnědnout. Typické je to u hamburgerů, které nabízejí uvnitř krásně barevné maso, ale jejich povrch je šedavý. Změna barvy nastane i při zmrazení syrového masa – to ztmavne, nebo zbledne. Nic se mu ale nestane, stále je dobré a použitelné.

Abyste si zkusili, že je maso čerstvé, můžete udělat jednoduchý pokus. Maso, které se po zmáčknutí okamžitě vrátí do své polohy, je čerstvé. To, které se vrací jako líná pěna, je označováno jako maso vyzrálé.

Zkažené hovězí má slizký povrch, který lepí. Maso páchne a vytéká z něj mnoho tekutiny. Barva je šedá, černá, nebo lehce zelená. Takové maso okamžitě vyhoďte.

Foto: Shutterstock

A co drůbeží maso?

I zde platí, že na barvu masa má vliv mnoho faktorů. Působení mrazu jistě bude znamenat změnu barvy. Drůběží maso v mrazničce jemně zešediví, jeho struktura se změní. Pokud by se ale stalo, že bude maso zkažené, poznáte to zejména na změně struktury masa.

Maso bude lepivé, mazlavé. Bude také jemně páchnout. Bakterie, které se v něm nacházejí, udělají z masa nepoživatelnou strukturu, kterou je lepší okamžitě vyhodit. Drůbeží maso vždy dobře očichejte, abyste se ujistili, že je čerstvé.

Maso, které změní barvu, není hned nutné vyhazovat. Je potřeba si všimnout, co za změnou barvy stojí, a jaké další vlastnosti maso má. Vůně vám také hodně napoví.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.