Nejlepší způsob, jak naložit zelí. Dělaly ho tak už naše babičky, pak se na to ale zapomnělo

Kvašení je jeden z nejzdravějších způsobů zpracování zeleniny, který v poslední době začíná opět získávat na popularitě. Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví, připravte si ho z pečlivě zvolených surovin. Vyzkoušejte kysané zelí, které připravovaly naše babičky, vrátíte se do dětství a už nikdy nebudete chtít ochutnat jiné.

Kvašení, zázrak bez konkurence

Tento nejstarší způsob konzervace jídla vznikl možná omylem, ve chvíli, kdy některý z našich prapředků zapomněl své jídlo v teple, nebo svou svačinu objevil o pár týdnů později. Tímto způsobem mohl získat ovocné víno, rybí omáčku, případně jednu z dalších pochoutek. Jedná se o proces, během kterého se kvasinky živí cukrem a vytváří alkohol a oxid uhličitý. Při konzervaci potravin se používá termín fermentace.

Kysané zelí pro vaše zdraví

Především v zimě ho ocení snad každý. Obsahuje velké množství vitamínu C, který je pro zdravý organismus klíčový. Zabraňuje oxidativnímu stresu a pomáhá posilovat imunitu. Obsah tohoto vitamínu je udržován díky procesu fermentace. Dříve bylo kysané zelí využíváno jako základ výživy v zimním období a oblíbili si ho i námořníci, které ohrožovaly kurděje. Nejdete v něm i vitamín E, K a většinu vitamínu B. Blahodárný je i obsah mikrobů, které dokážou osídlit střevní mikroflóru, a tím znásobit naši obranyschopnost.

Babiččino dokonalé zelí

Jakmile se pustíte do tohoto receptu, připravte si asi 5 kilogramů zelí. To si ve mnoha prodejnách můžete během podzimu nechat nakrouhat. Použít můžete i své kruhadlo, ale v takovém případě si připravte silné paže, vždy odstraňte košťál. Vyberte si hrubost krouhání. Dále budete potřebovat 3 větší cibule, 3 mrkve nakrájené na tenká kolečka a 1 strouhaný křen. Perfektní chuť dodají 3 čerstvá nastrouhaná jablíčka. Ingredience budete míchat ve velké nádobě.

Foto: Shutterstock

Vše smíchejte s jablky a zeleninou. Dochuťte solí. Na 5 kilogramů zelí budete třeba asi 100 gramů. Při použití velkého množství by se zpomalil proces fermentace. Přihoďte asi 15 gramů kmínu. Nakonec vše důkladně promíchejte a mačkejte 10 minut.

Nádoba na ukládání

Zelí napěchujte do hrnce na nakládané zelí. Můžete ale použít i velké zavařovací sklenice. Důležité je hodně upěchovat a nakonec zatěžkat. K tomu použijte čistý kámen nebo sklenici naplněnou vodou. Zelí musí být v nádobě vždy potopeno pod zelnou vodou, jinak by se mohlo začít kazit. Nechte odležet na temném místě při minimální teplotě 24 °C.  Průběh procesu můžete sledovat díky bublání. Jakmile skončí, máte hotovo. Sud nebo sklenice už stačí umístit na chladné místo a zelí si můžete vychutnávat během celé zimy.

Kdy si dát pozor?

Kysanému zelí se vyhýbejte pouze v případě, že máte potíže se štítnou žlázou. Zelí totiž obsahuje látky, které zabraňují vstřebávání jódu. Proces kvašení tuto schopnost ještě zesilují.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.