Nejlepší máslová omáčka k řízkům. Šéfkuchařka předvedla úžasný trik s octem a vínem

Omáčka beurre blanc je hustá a krémová. Zamilujete si ji hned po prvním soustu.

Delikátní sametová chuť omáčky se hodí k přírodním řízkům, rybám nebo zelenině. Pokaždé ji můžete díky doprovodným ingrediencím připravit trochu jinak.

Oblíbená máslová omáčka beurre blanc vznikla v rukou francouzské kuchařky a restauratérky Clémence Lefeuvre. Při přípravě oběda pro své zákazníky zapomněla do omáčky béarnaise přidat estragon a žloutky, a tak omylem vymyslela omáčku beurre blanc.  

Jednoduchý recept na máslovou omáčku Beurre blanc

Co budete potřebovat

  • 200 ml bílého vína
  • 70 ml bílého vinného octa (nebo citronové šťávy)
  • 1/2 najemno nakrájené šalotky
  • 80 g studeného másla, pokrájeného na kostky (cca 2,5 cm)
  • pepř
  • sůl

Postup

Do kastrůlku nalijte víno a ocet. Přidejte šalotku (můžete vyměnit za najemno nakrájenou cibuli nebo česnek) a čerstvě namletý pepř. Povařte a zredukujte asi o 75 %. Konzistence by měla odpovídat sirupu.

Zredukovanou omáčku přeceďte do jiného kastrůlku a postupně do ní zašlehejte máslo po několika kostkách. Máslo se zašlehává studené. Důležité je zašlehávat máslo mimo plamen. Při vysoké teplotě dojde k oddělení vody a tuku. Nakonec osolte dle chuti.

Foto: Shutterstock

Co byste měli vědět

S dochucováním můžete experimentovat a přidat najemno nasekanou pažitku, estragon nebo jiné bylinky a koření.

V některých receptech se při přípravě používá i smetana, která se přidá do redukovaného základu. Smetana pomáhá vytvořit stabilnější základ omáčky a napomáhá emulgaci. Poté se do základu zašlehají studené kostky másla. Výsledkem by měla být hustá emulze.

Může se stát, že se omáčka srazí. K tomu dojde, pokud nepřelijete zredukovanou omáčku do jiného kastrůlku. Kastrůlek je moc horký a studené máslo přidáte rychle. K nápravě pomůže kostka ledu nebo trocha ledové vody, které přidáte do omáčky a rychle vyšleháte.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.