Nejlepší koláč z dob první republiky. Jablečné řezy dle našich babiček ještě nic nepřekonalo

Jablka jsou a vždy byla hojně využívanou surovinou v našich kuchyních. Jablečné koláče a řezy na mnoho způsobů se připravovaly vždy. Jablečné řezy se mohou skládat ze dvou i ze tří vrstev, i s těstem si můžete hrát. Záleží na tom, zda máte rádi silnější těsto, nebo tenčí, ve kterém vynikne ovocná náplň. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ho i začátečník.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 8 lžic mléka
  • prášek do pečiva

Na náplň:

  • 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
  • vanilkový pudink
  • 100 g cukru krupice
  • špetku skořice

Jak na to?

Všechny suroviny spojte v míse, a zabalte ho do fólie. Nechte nejméně půl hodiny ztuhnout. Do mísy nasypte nastrouhaná jablka včetně šťávy, jablka, cukr, skořici a pudink. Vše promíchejte. Těsto vyndejte z lednice, a rozdělte ho na dvě části. Vyválejte je na pomoučněném vále. Vymažte si plech a dejte na něj polovinu vyváleného těsta. Mírně zvedněte okraje, aby vám jablečná náplň nevytékala.

Pak na těsto naskládejte jablečnou směs, a nakonec přikryjte druhým plátem těsta. Ten přimáčkněte k okrajům. Vršek koláče propíchejte vidličkou, a pečte na 180 stupňů. Po upečení ho potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem, a nechte vychladnout. Nakrájený jablečný koláč vypadá skvěle, a ozdobený šlehačkou bude vynikající ke kávě.

Foto: Shutterstock

Zkuste do těsta přidat víno

Aby bylo těsto křehčí a lépe se táhlo, můžete do něj přidat trochu vína. Navíc se snadněji rozválí. Můžete jím buď mléko zcela nahradit, nebo ho přilít k němu, pokud se vám zdá těsto příliš tuhé. S koláčem se pak bude lépe pracovat. Mléko lze v tomto koláči nahradit i octem. Pokud jablka raději využijete například do štrúdlu, můžete si moučník připravit s jinou náplní. Skvěle se hodí třeba tvaroh s rozinkami, nebo vařený pudink, fantazii se meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.