Nejdokonalejší svatební bábovka. Pokud ji uděláte takto, bude vláčná a čerstvá i 4 dny po upečení

Bábovka je klasikou, kterou někdy pekla každá hospodyňka. Pečete doma pravidelně hrníčkovou, nebo mát jiný oblíbený recept? V každém případě občas je potřeba udělat něco víc. Tento recept na slavnostní bábovku je velmi chutný, a nemusíte ho využít jen pro svatebčany, ale i na jakýkoliv jiný slavnostní den, pokud se vám nechce dělat dort. Co budete potřebovat?

Ingredience

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g pískového cukru
  • 6 vajec
  • 100 ml oleje
  • 20 g vanilkového cukru
  • Prášek do pečiva
  • Vanilkový pudink
  • 250 ml likéru (vaječný, kávový)
  • 3 g soli
  • 100 g čokolády

Jak na to?

Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Z bílků, vanilkového cukru a soli vyšlehejte s pomocí šlehače tuhý sníh. Ve druhé misce pak vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Zašlehejte do nich po trošce olej, a nakonec přidejte likér. V případě potřeby se dá likér nahradit i mlékem, ale chuť nebude tak výrazná a dokonalá. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a pudink, a důkladně promíchejte. Velmi zvolna vmíchejte ušlehaný sníh. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.

Chcete bábovku dvoubarevnou?

Pak máte dvě možnosti – buď do připraveného těsta pouze rozmícháte nastrouhanou čokoládu, nebo si vytvoříte mramorovou bábovku. To uděláte tak, že si 1/3 těsta odeberete, a vmícháte do něj směs ze 2 lžic kakaa a 3 lžic rumu. Nejprve nalijete do formy světlé těsto, na něj tmavé a lehce vmícháte.

Foto: Shutterstock

Stačí jen upéct

Nakonec zbývá jen vložit do trouby a zapnout. Pečte při teplotě 175-180 °C cca 45-55 minut. Pak můžete špejlí vyzkoušet, zda již těsto nelepí. Pokud ano, dejte bábovce ještě několik minut. Po dopečení ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Abyste jí dodali punc slavnostnosti, zkuste ji polít rozpuštěnou bílou čokoládou nebo polevou, případně ji můžete posypat cukrem. Tato bábovka vydrží skvělá i několik dní.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.