Naučte se správně zalít instantní a tureckou kávu. Lidé v tom stále dělají velké chyby

Málokdo nemá po ránu chuť na šálek čerstvé kávy. Pokud máte tu možnost a stíháte si ji připravit, je to skvělé. Ve výhodě je ten, kdo má doma kávovar. Ale i bez něj si můžete vychutnat skvělou kávu a navíc si užít rituál přípravy.

Připravte si instantní kávu

Výslednou chuť nápoje ovlivňuje nejen kvalita kávy, ale i teplota vody, kterou nápoj zaléváme. Je jednoduché ohřát v konvici vodu, a vše zalít. Ale bohužel při tomto způsoby přípravy může káva snadnou zhořknout. Hrneček, do kterého kávu nasypete, by měl být vyhřátý. Vodu ohřejte v rychlovarné konvici na 90 °C a nechte ji chvilku odstát. Pak teprve kávu zalijte.

Jak na „českého turka“?

Opět si připravte nahřátý hrnek. Do něj dejte 2 vrchovaté lžíce kávy umleté na střední hrubost a připravte si o něco teplejší vodu, asi 98 °C. Zalévá se pozvolna, nejprve nalijte vodu do 1/3 hrnku, a pak krouživým pohybem postupně dolévejte. Zlehka promíchejte a počkejte několik minut, než se usadí sedlina.

Chutná káva z presovače

Skvělou kávu si můžete připravit i v ručním presovači. Do skleněné nádoby nasypte 2–3 vrchovaté lžičky kávy, dolijte 2 deci vody a nechte zahřát na teplotu 90 °C. Kávu si můžete dochutit cukrem a mlékem.

Foto: Shutterstock

Káva a mléko

Váháte, zda si do kávy přidat mléko? Rozhodně zvýší energetickou hodnotu kávy, a kofein se bude pomaleji vstřebávat do krve. I když do kávy přidáte mléko, ale jinak ji nedosladíte, zjemní to její chuť. Kaloricky se pak z kávy stane dezert nebo plnohodnotná snídaně. Přínosný je i vápník obsažený v mléku.

Na druhou stranu má pití kávy s mlékem i horší stránku – zastírá unikátní chuť kávy. Navíc ji takto pít nemůžete, pokud trpíte na intoleranci laktózy. V takovém případě byste museli kravské mléko nahradit rostlinným. Káva s mlékem v principu škodlivá není, problém může způsobit jen nesprávná příprava kávy a nižší kvalita.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.