Lidé při smažení řízků dělají obrovskou chybu. Vyhněte se jedné ingredienci, kterou používá téměř každý

Najde se mezi námi jen velmi málo těch, kteří nemilují řízky. Voňavé měkké a šťavnaté uvnitř, obalené v nadýchané zlatohnědé strouhance. Stačí si je představit kouřící na talíři, ať už s bramborovým salátem, vařeným bramborem nebo křupavým krajícem čerstvého chleba, a začnou se nám sbíhat sliny.

Navíc se jedná o poměrně nenáročné jídlo, protože usmažit řízek zvládne skoro každý. Přesto děláme při jejich přípravě jednu zásadní chybu. A my vám prozradíme jakou.  A také přidáme pár tipů, které udělají z vašich řízků nezapomenutelnou chuťovou nirvánu.

Usmažte si neodolatelný řízek

Nejprve maso vytáhněte z ledničky a připravujte ho, až bude mít pokojovou teplotu. Příliš studené maso vám totiž po vložení do pánve ochladí horký tuk a smažením v nedostatečně horkém tuku se maso zbytečně vysušuje.

 Potom plátek naklepejte hladkou paličkou, která neporuší jeho strukturu. Nikdy nepoužívejte tu zubatou, jinak by se vám mohl řízek při smažení opět vysušit.

Postříkejte maso vodou

Možná vás to překvapí, ale následně postříkejte maso vodou. Vlhkost, která na mase zůstane, později svým odpařováním způsobí, že se při smažení bude strouhanka jakoby nafukovat a začne vytvářet malé načechrané bublinky.

Nepoužívejte hladkou mouku

Maso osolte a obalte v polohrubé nebo hrubé mouce. Zapomeňte na rady maminek a babiček a nepoužívejte mouku hladkou, ze které se na mase udělá lepkavá kašička. Mouka slouží pouze k tomu, aby na mase lépe drželo vajíčko, na výslednou chuť nemá žádný vliv.  Lepivá směs vajíčka a hladké mouky ale způsobí, že strouhance nedáme šanci se kolem masa lákavě navlnit.

Foto: Shutterstock

Přidejte do vajíčka šlehačku

Plátek přesuňte z mouky do rozkvedlaného vejce, do kterého můžete přidat trochu ušlehané šlehačky. Ta opět pomůže strouhance vytvářet malé vzduchové bubliny a přispěje k tomu, že váš řízek bude o krok blíž k naprosté dokonalosti. Nakonec maso obalte ve strouhance a dejte smažit.

Ke smažení můžete použít olej, sádlo i přepuštěné máslo, podle vlastního uvážení, ale řízek by měl být alespoň do půlky potopený v tuku. Ten rozpalte na zhruba 170 °C. V příliš horkém omastku totiž maso tvrdne a v příliš studeném se zase vysuší.

Polévejte řízek horkým tukem

Řízky smažte po jednom, maximálně po dvou, protože víc chladného masa opět zbytečně sníží teplotu v pánvi. S pánví, raději hlubší, během smažení točte. Nechte řízek jakoby jezdit po dně a občas ho i shora horkým tukem polévejte.

Ohřívejte řízky v troubě

Nasmažili jste příliš mnoho řízků a chcete je druhý den znovu ohřát? Žádný problém, nezapomeňte je ale uschovat do chladničky. Potom naskládejte řízky na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Asi po 5 minutách je otočte.

Řízky sice nebudou tak skvělé, jako když jste je čerstvě vyndali z pánve, ale pořád budou moc dobré. Pokud smažíte více řízků a bojíte se, že vám první plátky mezitím vychladnou, nechte ty hotové čekat v troubě vyhřáté na 70°C.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.