Lidé obvykle zkazí řízky už na začátku špatným posolením. Tuto chybu dělá 90 % Čechů

Máte rádi řízky? Smažená jídla nepatří k nejzdravějším, přesto se čas od času na našich stolech objeví. Když už si je doma připravujete, měly by být co nejchutnější, ať to stojí za to. Ne každý je ale umí připravit tak, aby chutnaly skvěle a nic jim nechybělo.

Jaký tuk použít na smažení?

Který tuk je nejvhodnější na smažení použít? Jde o klíčovou surovinu, mělo by jít pouze o rafinovaný. V poměru k masu by měl 8 % činit tuk. Přesto se názory rozchází, a někteří kuchaři upřednostňují smažení na másle, na sádle, nebo na přepuštěném másle – ghí.

Maso před obalováním usušte a nesolte ho předem

Než budete maso obalovat, důkladně ho osušte papírovou utěrkou. Vše na něm bude lépe držet, bude se lépe obalovat a smažit. Také řízky nesolte už při obalování, ale až těsně před koncem smažení. Je to z toho důvodu, aby si uchovalo tuk.

Smažte řízky na horkém oleji a často je neotáčejte

Maso dávejte na pánev až ve chvíli, kdy je tuk řádně rozpálený. Získá díky tomu křupavou kůrku a nevysuší se. K dalším prohřeškům u smažení patří časté otáčení. Řízek otočte až ve chvíli, kdy je jedna strana krásně zlatavá a křupavá.

Foto: Shutterstock

Naklepávat nebo nenaklepávat?

Je to sporné. Řízky by se příliš naklepávat neměli. Jde o to, z jakého masa je připravujete. K přípravě kuřecího masa vám budou stačit ruce, ale u hovězího nebo telecího se naklepávání nevyhnete. Před tím, než se do masa pustíte paličkou na maso, překryjte je potravinovou fólií. Je vhodné použít mnoho lehčích úderů paličkou než více příliš intenzivních. Na tloušťce řízku až tolik nezáleží, ale je potřeba vít na vědomí, že větší a silnější řízky se smaží o něco déle.

Zbavte se mastnoty

Jakmile máte řízky hotové, nechte je okapat na papírových utěrkách. Příliš je v nich ale neotírejte, jinak byste se zbavili všeho tuku. Tuk je ale nositelem chuti, a pokud už si připravujete řízky, je zbytečné se ho zbavovat úplně.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.