Kuchařka z kantýny ukázala, jak bleskově nakrájet cibuli. Ušetří desítky minut a zvládne to i nešika

Krájení cibule pravděpodobně nemá nikdo příliš v oblibě. Pro ty, kdo neradí krájí cibuli nebo ji nechají pokaždé nakrájet svého otroka – tento článek je přesně pro Vás. Jak úhledně nakrájet cibuli bez ochranných brýlí a protiatomového obleku, aniž bychom se pořezali nebo vyplakali potoky slz?

Návod

  1. Oloupejte a očistěte cibuli od hlíny. Odstraňte zbytek stonku. Nepleťte si stonek s kořínkem a kořínek nikdy neodkrajujte, protože ten vám ji právě drží pohromadě. Bez toho vám cibule klouže, a tím spíš se můžete pořezat.
  2. Rozkrojte cibuli napůl. Každou polovinu vám musí držet polovina kořínku.
  3. Následně dělejte podélné řezy zvenku ke kořínku. Řezné tahy musí vždycky končit u kořínku. Dávejte pozor, ať kořínek nepřeříznete.
  4. Nakonec nakrájejte cibuli, tímto způsobem vám to půjde rychleji. Nevadí, když ji nenasekáte stejně rychle jako to umí šéfkuchaři, důležité je, abyste se nepořezali.

Proč cibule pálí do očí?

Odpověď zní až primitivně, je to velmi aromatická plodina. Pokud vás ale do očí pálí tak, že to nemůžete vydržet, pravděpodobně ji krájíte příliš blízko u sebe. Odsuňte si prkýnko dál od sebe tak, abyste ho měli v širším úhlu od očí, ne příliš kolmo.

Pokud to nepomůže, zapněte si digestoř anebo si můžete dát vedle cibuli nějakou svíčku, která pohltí dráždivé látky. Další rada je krájet cibuli pod slabě tekoucí studenou vodou.

Foto: Shutterstock

Benefity cibule

Poslední možnost je cibuli nejíst a nekrájet vůbec, což by ale byla škoda, protože ji naše tělo potřebuje. Česnek a cibule totiž obsahují látky, éterické oleje, sulfidy a flavonoidy, které udržují zdraví trávicího traktu a srdce.

To znamená, že cibule pomáhá vytvářet zdravé prostředí našeho žaludku a střev a podporuje trávení, v malém množství funguje jako prevence proti žaludečním křečím a nadýmání.

Asafoetida

Existuje i málo známá náhrada za cibuli. Je jím exotické koření zvané asafoetida, které se používá zvláště v ajurvédě, vždy po špetkách na špičku nože, podobně jako kajenský pepř.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.