Klevela je neskutečná dobrota. Babičky ji z ovoce dělaly každoročně, pak se na ni ale zapomnělo

Co se vám vybaví, když se řekne klevela? Mnozí si představí něco magického, snad i nějaké tajemné zaříkávadlo. To je ale velký omyl! Klevela je tradiční ovocná dobrota, která se dříve běžně vyskytovala v letním a podzimním jídelníčku našich předků.

Mlsota pro malé i velké

Příprava klevely, to není nic složitého. I přesto, že se dříve jedla zcela běžně, se dnes řadí mezi zcela zapomenuté pokrmy. Dříve se tradiční pokrm podával dětem, ale samozřejmě chutnal i těm dříve narozeným. O co se vlastně jedná?

Vítejte na vesnici

Ovocný pokrm dříve nesměl chybět na stole v žádné vesnici. Nejedná se přitom o studený moučník, jak by mnohé z nás napadlo. Naopak. Klevela je pokrm, který se připravuje tepelnou úpravou ovoce. Její nezaměnitelná vůně i chuť zdobily vesnické dvorky. Během svátečního dne se klevela podávala s lívanci, nebo dokonce se sladkými knedlíky. Pro některé oblasti bylo typické klevelu podávat i s uzeným masem.

Název z němčiny?

Název klevela se zřejmě do českého jazyka dostal z německého slova kleben, což znamená lepit. Pokud vám je toto slovo povědomé, ale znáte jej v jiné variantě, je to také možné. Některé kraje pracují s názvem klabera, nebo také klevera. Abychom si název dobře přeložili do češtiny, mohli bychom použít slovo zavářka.

Pokrm se připravuje ze sezónního ovoce, a to nejčastěji z hrušek, švestek, nebo z jablek. Do základu se může přidat koření – hřebíček nebo skořice.

Foto: Shutterstock

Jdeme klevetit

Klevela se musela vařit. Připravovala se poměrně dlouho, a také dosti často. V podstatě po celou dobu, kdy se sklízela úroda z ovocných stromů. Zpracované ovoce se uchovávalo také během zimních měsíců. Například klevela ze švestek sloužila jako základ pro typický recept na vánočního kapra načerno.

Zatímco někteří jazykovědci tvrdí, že název pochází z němčiny, jiní se domnívají, že pokrm hospodyňky vařily společně a hojně u toho klevetily. Zkrátka si příjemně popovídaly. Bylo třeba probrat, kdo, s kým, a kde. Podobně jako při zimní dračce peří. Klevela tak možná svůj název nese právě z družného hovoru zpracovatelek ovoce.

Připravujeme klevelu

Pro klevelu si nachystejte kilo vypeckovaných švestek, 20 deka cukru, lžíci mleté skořice, 4 hřebíčky a 5 lžic rumu. Nejprve povařte švestky se skořicí a hřebíčkem – stačí ovoce podlít troškou vody. Pokrm dobře rozvařte. Můžete, ale nemusíte, přidat cukr nebo med. Poté ještě 10 minut vařte. Naposledy by měl přijít do receptu rum. Kousky ovoce jsou vítané, nic proto nemixujte a nepasírujte. Hotovo? Dejte si dobrotu pro zahřátí během podzimního večera, nebo horkou směs nalijte do skleniček a otočte dnem vzhůru.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.