Jak v létě nahradit majonézu. Skvělé kombinace vás ohromí

Léto majonézám ani tatarským omáčkám příliš nepřeje. Jsou příliš kalorické a my se většinou snažíme do plavek spíše pár kilo shodit. A také jsou poněkud těžší na trávení a v parných dnech obecně dáváme přednost lehčím jídlům. Někdo může odmítat majonézy i z důvodu veganství, protože kromě oleje obsahují i vejce.

Ale také báječně chutnají a některá jídla jsou bez nich příliš mdlá a suchá. Tak co s tím?

Naštěstí existuje spousta způsobů, jak můžeme majonézu v našich sendvičích, dresincích a salátech nahradit. A máme pro vás i varianty pro vegany.

Z těch nejjednodušších možností, které vás nebudou stát žádnou další práci, můžete majonézu jednoduše nahradit zakysanou smetanou, řeckým jogurtem, různými druhy hořčice nebo pesta.

Díky své hladké struktuře a bohaté chuti vám může v některých případech místo majonézy posloužit i hummus. Ten se nemusí hodit do všech receptů, ale třeba v sendvičích nebo tuňákovém salátu vás mile překvapí. Každopádně jsou všechny tyto varianty kaloricky mnohem méně náročné, než klasická majonéza.

Připravte si některou z našich dalších 5 náhražek

Domácí avokádová “majonéza”

Tato obdoba majonézy je veganská a obsahuje spoustu zdravých tuků z avokáda a olivového oleje.

Budete potřebovat:

  • 1 zralé rozmačkané avokádo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • česnekový prášek
  • cibulový prášek
  • pepř

Postup:

Dejte avokádo, olivový olej, citronovou šťávu a dijonskou hořčici do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Dochuťte solí, česnekovým a cibulovým práškem a černým pepřem.

Domácí tahini dresing

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce tahini pasty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody
  • sůl
  • pepř
  • česnekový prášek

Postup:

Smíchejte tahini, olivový olej, citronovou šťávu a vodu v misce a dochuťte solí, pepřem a česnekovým práškem.

Tzatziki

Tento oblíbený řecký dresing je něco jako domácí majonéza mnohem lepší chuti.

Budete potřebovat:

  • 1 salátová okurka
  • jogurt řeckého typu
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kopr (nemusí být)

Postup:

Okurku nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z ní šťávu. Smíchejte s jogurtem, drceným česnekem (toho přidejte podle vaší chuti), pepřem, solí, koprem (pokud ho máte rádi) a zakápněte olivovým olejem. Správně má být tzatziki tak husté, aby v něm stála lžička.

Místo majonézy můžete použít i veganskou tofunézu. Samotná sice nechutná stejně, jako majolka, ale pokud ji zamícháte do salátů nebo dresingů, nemusíte poznat rozdíl.

Foto: Shutterstock

Tofunéza

Budete potřebovat:

  • 50 ml rostlinného mléka
  • 50 ml olivového oleje
  • 200 g tofu natural
  • citronovou šťávu nebo jablečný či vinný ocet
  • sůl

Postup:

Do mixéru nalijte mléko a přidejte olivový olej. Po kouscích vhazujte tofu a mixujte, až bude hmota dokonale hladká. Dochuťte citronovou šťávou a solí.

Takto máte hotovou základní tofunézu, která se hodí třeba do bramborového salátu. Chcete-li z ní udělat dresing, dochuťte ji třeba hořčicí, trochou bílého jogurtu, bylinkami a kořením.  

Pokud přidáte k základní tofunéze hořčici, cibulku a kyselou okurku máte náhražku i za tatarskou omáčku.

Sojanéza

Budete potřebovat:

  • 100 ml sójového mléka
  • 200 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

Do vyšší nádoby nalijte sójové mléko, vymačkejte do něj citrón a zamíchejte ponorným mixérem. Potom postupně pomalu přilévejte olej a mixujte, dokud vám nevznikne dostatečně hustá konzistence. Přidejte hořčici, sůl, pepř a pořádně promíchejte.

Věříme, že si z naší nabídky vyberete právě tu “majonézu”, která potěší nejen vaše zažívání, ale nadchne i vaše chuťové buňky. A nebojte se experimentovat! Přidávejte bylinky i koření podle své vlastní chuti všude tam, kde je oceníte.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.