Geniální způsob, jak vařit těstoviny. Zachráníte i ty už pokažené

Kdo si nikdy neuvařil doma špagety nebo jiné těstoviny? Takový člověk u nás snad ani neexistuje. Protože těstoviny vaří každý, zdá se, že na tom není nic těžkého. Stejně jako příprava jakéhokoli jiného pokrmu i vaření těstovin má však svá pravidla. Jen pokud je člověk dodrží, získá tak dobré těstoviny jako z italské restaurace.

Nepřidávejte do vody olej. Je to nesmysl

Možná to sami neděláte, ale určitě jste tu radu někdy slyšeli – přidat do vody na těstoviny olej, aby se nelepily. Když se nad tímhle trikem zamyslíte, zjistíte, že je to nesmysl. Olej přece zůstane plavat na hladině a k těstovinám, jejichž slepení by měl zabránit, se vůbec nedostane.

Aby se těstoviny neslepily, zajistíte tím, že jim poskytnete dostatek prostoru. Na každých 100 g těstovin byste měli mít 1 litr vody. Což znamená, že když chcete vařit špagety pro celou rodinu, potřebujete už pořádný hrnec. Jestliže ale tohle pravidlo dodržíte, těstoviny se vám rozhodně neslepí.

Nelámat

Těstoviny vychází z továrny přesně v takovém stavu, v jakém je máte vařit – to znamená, že byste je rozhodně neměli lámat. Kromě toho, že krátké špagety rozhodně nejsou tradičním italským jídlem, to má i praktický důvod. Když bude každá těstovina jinak velká, budou hotové každá v jiném čase. Jakmile je tedy nalámete, hrozí, že budou některé kousky rozvařené, zatímco další ještě tvrdé.

Foto: Shutterstock

I slepené a převařené těstoviny se dají zachránit

Možná je u vás doma zvykem těstoviny poté, co je stáhnete z plotny, propláchnout studenou vodou. Běžně to nedělejte – těstoviny tak zbytečně ztratí hodně ze své chuti. Pokud se vám ale těstoviny slepily, nic jiného než je propláchnout vám zřejmě nepomůže. Voda odplaví přebytečný lepek a těstoviny budou méně lepit. Pro ještě lepší výsledek je můžete polít několika lžícemi olivového oleje a zamíchat.

Jestliže jste je rozvařili opravdu hodně, zkuste to spravit jednoduchým trikem – přidejte k nim olivový olej a zlehka je orestujte na pánvi. Vylepšíte tím chuť i konzistenci.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.