Dokonalá cuketová buchta od babičky. Překvapí skvělou chutí

Cuketa je rostlinka keřovitého růstu a vznikla šlechtěním v Itálii. Její plody jsou zelené, žlutozelené nebo žluté barvy a povrch má hladký a lesklý. Tvarem připomíná přerostlou okurku. Uvnitř skrývá měkkou a vodnatou dužinu s množstvím semen.

Pro svou nenáročnost je velmi často pěstovanou zeleninou. Výhodou je také to, že rostliny netrpí mnoha škůdci ani chorobami, jen vzácně padlím okurkovým.

Cuketa se může podávat tepelně upravená, ale i syrová. Obvyklejší je tepelná úprava, kdy se přidává do hlavních jídel, jako třeba do rizota, karbanátků a dalších pokrmů. Často se v letních měsících připravuje grilovaná. Syrová se přidává do salátů, neboť díky své jemné chuti přejímá chuť dalších přísad. Stále častěji se také přidává do dezertů, protože chuť ještě více zjemní a dezert je díky ní vláčnější.

Cuketa v dezertu

Pokud budete cuketu přidávat do dezertu, jsou dva způsoby, jak cuketu přidat. Někteří nechávají cuketu vypotit. To znamená nakrájet cuketu na menší kusy, posolit a nechat na sítku nebo papírové utěrce 30 minut odpočívat. Cuketa zatím pustí šťávu. Po vypocení ji můžete přidávat do těsta. Pokud je cuketa hodně šťavnatá, mohlo by se vám bez tohoto postupu stát, že se těsto změní v bláto. Druhý způsob je bez vypocení, ale při přípravě musíte tedy počítat s tím, že těsto bude při přípravě trochu tužší. Cuketa mu poté v troubě dodá na vlhkosti.

Foto: Shutterstock

Cuketový perník

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky (nebo 1 hrnek polohrubé mouky a 1 hrnek špaldové mouky)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce marmelády (pikantní)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 kypřící prášek do perníku

Postup

Mouku, cukr, vejce, olej, kakao, perníkové koření, marmeládu, mletou skořici, kypřící prášek do perníku a nahrubo nastrouhanou cuketu dáme do větší mísy a vše promícháme. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by se zdálo hutné, můžeme přilít trochu mléka.

Tipy

V surovinách jsou uvedeny 2 hrnky polohrubé mouky nebo 1 hrnek polohrubé mouky a 1 hrnek špaldové mouky. Pokud dáte hrnek špaldové mouky bude perník ještě jemnější.

Cuketa se v tomto receptu přidává bez předchozího pocení.

Po vychladnutí můžete perník potřít marmeládou a polít čokoládou nebo jen perník pocukrovat.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.