Co vždy musíte přidat do mletých řízků. Naše babičky to ještě věděly, ale pak se na to zapomnělo

Máte rádi mleté řízky s bramborovou kaší? Pokud ano, věděli jste, že se do nich přidává jedna známá bylinka, která výrazně vylepší chuť, a zároveň je velice zdravá? Možná ji považujete za plevel, ale ona patří mezi silné léčivky, a navíc obsahuje mnoho vitamínu C.

Přidejte do jídla bršlici  

Tento plevel, kterého se dá zbavit jen s obtížemi, možná máte i na vaší zahradě. Bršlice aneb kozí noha oplývá mnoha účinky na zdraví. Funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, působí protizánětlivě a detoxikačně. Jsou v ní minerály jako železo, vápník nebo hořčík.

Nejlépe chutnají mladé listy

Ohledně její chuti se názory různí. Nejlépe chutná mladá, světle zelená bršlice, která roste na jaře. Mladá se dá jíst i samotná, starší se pak používá převážně do tepelně upravených pokrmů. Můžete si z ní připravit špenát, použít ji do nádivky, nebo ji třeba přidat do karbanátků.

Skvěle chutná v mletých řízcích

Pochutnejte si na mletých řízcích s bršlicí. Chuťově budou někde jinde, než je znáte. Co budete na šťavnaté řízky s bršlicí potřebovat?

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 300 g strouhaného sýru (eidam nebo gouda)
  • 250 ml smetany na vaření
  • Posekanou bršlici
  • Vejce, mouku a strouhanku na trojobal
  • Sůl, muškátový oříšek
  • Olej
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Připravte si mleté maso. Osolte ho a okořeňte, vmíchejte do něj smetanu, vejce a nasekanou bršlici. Vše promíchejte a nechte hodinu odpočinout. Pak nastrouhejte sýr a vmíchejte ho do masa. Vytvarujte řízky, a jeden po druhém je obalte v trojobalu. Nakonec je usmažte v rozpáleném oleji. Řízky z mletého masa s bršlicí podávejte s bramborovou kaší. Pokud si chcete připravit zdravější variantu mletých řízků, můžete je připravit v troubě na pečicím papíru, a kromě bršlice lze přidat i další bylinky. Nakonec je můžete posypat nadrobno nakrájenou cibulkou.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.