České restaurace neskutečně napálily ceny. Někde už lidé při placení doslova lapají po dechu

Málokde je síla zdražování vidět tak moc jako právě v restauracích. Zde se totiž kombinuje růst cen prakticky všech vstupních nákladů. Těmi jsou pochopitelně samotné potraviny, ze kterých se jídla připravují, ale někoho překvapí, že ty už dnes netvoří zdaleka dominantní část nákladů. Mnohem důležitější pro restauratéry je aktuální rychlý růst platů a energií. Ty totiž mohou provoz restaurace prodražit skutečně dramaticky.

Prostor pro zdražování

A na cenách jídel pro zákazníky už je to jednoznačně znát. Pryč jsou doby, kdy se daly najít polední “meníčka” do stokoruny. Dnes se tato hranice posunula spíše ke 200 korunám. Naplnila se tak třeba často opakovaná slova slavného šéfkuchaře a restauratéra Zdeňka Pohlreicha, který považoval ceny v českých restauracích za dlouhodobě podstřelené.

Majitelé restaurací teď podle všeho využívají také příležitosti, kdy jsou lidé obecně ochotni platit za služby vyšší částky. Mohou tak své náklady přenášet na zákazníky a ještě si trochu navýšit marži.

Například restaurace Ferdinanda v centru Prahy se dlouhodobě snažila držet ceny velmi nízko. Ještě před pár lety jste se v ní najedli za cenu kolem stokoruny. Tyto časy jsou ale pryč. Dnes za hlavní jídlo na oběd dáte mezi 160 a 170 korunami. Polévka denní nabídky stojí 45 Kč. K tomu si připočítejte pití a máte oběd za 250 korun. “Dříve jsme sem chodili každý den, teď už ale jen dvakrát třikrát do týdne, na víc nám stravenky nevystačí,” říká dvojice u jednoho ze stolů. Pokud byste do stejné restaurace zavítali na večeři, jsou ceny ještě vyšší. Obyčejný kuřecí řízek zde přijde na 210 korun, k čemuž si připočítejte ještě přílohu za 50 korun.

Foto: Shutterstock

Hostů ubývá

Nejde přitom o žádnou výjimku. Podobné ceny už jsou standardem, a to nejen v hlavním městě. Na běžném jídelním lístku nejsou v lepších restauracích výjimkou ani částky kolem 500 korun za jídlo.

Řada restauratérů však už hlásí, že jim zákazníci ubývají. Ačkoliv se to třeba při procházce večerní Prahou v pátek nebo sobotu večer nezdá, protože je všude pocitově plno, celkově je znát úbytek hostů. Zatím nejvíce právě při obědech, kdy byli Češi obecně zvyklí chodit do restaurací, ale poté, co se polední nabídky zdražily, si raději nosí vlastní jídlo, které si ohřejí ve firemní kuchyňce.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.