Češi obvykle pokazí míchaná vajíčka už na začátku. Pak už je nezachrání a podávají hrozná

Vajíčka umí připravit asi každý. V kuchyni mají stálé místo vejce na mnoho způsobů. Jsou velmi zdravá, plná vitamínů a pokud je máte z kvalitního zdroje – kupujete domácí, nebo od vlastních slepiček – chuti nemůže nic konkurovat.

Použijte co nejčerstvější vajíčka

Vejce, která použijete na přípravu míchaných vajíček, by měla být co nejčerstvější. Konkrétně u míchaných vajec na tom záleží. Je lepší si je postupně rozklepnout do misky, ať máte jistotu, že jsou všechna v pořádku. Připravte si pánev a na ni vhodný tuk – vhodné je například máslo. Pak vejce důkladně prošlehejte a vlijte na pánev. Díky máslu budou mít skvělou konzistenci a jemnou chuť. Pokud máslo nemáte, dá se použít i ghí nebo olej.

Se smetanou nebo bez?

Kuchaři se neshodnou na tom, zda je lepší do vajíček přivát mléko či smetnu, nebo naopak žádnou tekutinu nedávat. Pravdou je, že trocha smetany zajistí krémovější chuť, a když vejce budete stále míchat, tak jim neuškodí. Neměli byste je však solit předtím, než je dáte na pánev. Nikam nespěchejte. Připravujte je pomalu, za mírné teploty – dokonalá míchaná vajíčka za to stojí.

Použijte adekvátní pánev a včas je odstavte

Jestliže připravujete jen 2-3 vejce, určitě si neberte velkou pánev, na kterou se vejde pětkrát více vajec. Neudělají se pak rovnoměrně a mohou se připalovat a vysoušet. Naopak to platí také – neberte si na 5 porcí malou pánvičku.

Foto: Shutterstock

Odstavte a dál míchejte

I po tom, co se vám vejce krásně spojí, je nepřestávejte míchat. Odstavte pánev a pomalu míchejte dál. Zlehka se vám dovaří nebudou tuhá. Budou mít skvělou krémovou konzistenci, o to víc, pokud jste je připravovali na másle a přidali trochu smetany. Nakonec je osolte, opepřete, můžete přidat pažitku nebo trochu sýra. Na talíři je můžete ještě posypat petrželkou nebo jarní cibulkou, a podávat s pečivem a zeleninou.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.