Bramborové knedlíky bez mouky a vajec hotové za 10 minut. Desetkrát lepší než těsto z mouky

Knedlíky jsou v kuchyni mezi přílohami velice oblíbené. Dají se ale připravit chutně, rychle a zároveň bezlepkově. Nebudete potřebovat ani mouku, ani vejce, aniž by jim to ubralo na chuti. Víte, jak si připravit během 10 minut dokonalé knedlíčky?

Jak na to?

Budou vám stačit tři ingredience. Připravte si 1 kg brambor (nejlépe varný typ C), 250 g bramborového škrobu a sůl. Postup je také jednoduchý: Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. Opravdu záleží na typu brambor, který zvolíte. Čím více škrobové, tím lépe se s nimi bude pracovat. Pak vmíchejte škrob a trochu soli.

Z této hmoty tvořte malé knedlíčky, do kterých uděláte malý důlek – uprostřed je jemně promáčknete. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji a do vroucí vody vkládejte knedlíčky. Vařte je 3 minuty.

S čím je podávat?

Pro tyto knedlíčky je více názvů. Dá se jim říkat noky nebo kluzky. V každém případě je základní postup vždy stejný. Někdo do nich nepřidává ani sůl, aby se s těstem lépe pracovalo. Když jsou uvařené, můžete je ještě opéct na pánvi na sádle, případně omastit. Dají se podávat jen tak se zelím, se špenátem, cibulkou, nebo špekem. Dají se požít i jako klasická příloha místo běžných bramborových knedlíků, třeba ke králíkovi na smetaně nebo hřibové omáčce.

Můžete je ale připravit třeba i nasladko, podobně jako šišky s mákem, nebo s ohřátými jahodami a tvarohem. Jsou univerzální a fantazii se meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Tradiční polské kluzky

Pokud chcete změnu, můžete si připravit tradiční polské kluzky. Do nich se dává sůl, jedno vejce a do vody pak rozmícháte jednu lžičku škrobu. Knedlíčky jsou pak extra slizké.  Ještě můžete narazit na variantu, kdy se na kilo vařených brambor přidává půl kila nastrouhaných syrových brambor. Pak jde o černé kluzky, protože takto připravené knedlíčky ztmavnou.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.