Bramboráky, jak je dělá Roman Vaněk. Nejpoctivější a nejkřupavější, takové nikdo neumí

Bramborák nebo také cmunda jsou jedním z oblíbených českých jídel. Hodí se nejen jako hlavní jídlo, ale oceníte ho i jako přílohu. Každá rodina se pyšní vlastním receptem, který si hýčká. Pokud ale chcete vyzkoušet opravdovou lahůdku, připravte ty nejúžasnější bramboráky podle šéfkuchaře Romana Vaňka. Zamilujete si je.

Ta správná brambora

Jak už název napovídá, základem lahodného bramboráku jsou právě brambory. Nejlépe si pochutnáte na těch, které připravíte z varného typu C. Ten obsahuje větší množství škrobu a lépe se s nimi pracuje. Kromě nich budete také potřebovat dostatek majoránky a česneku, které právě těm pravým českým plackám dodávají úžasnou vůni a chuť.

Vyberte správné ingredience

K bramborákům podle Vaňka budete potřebovat půl kilogramu brambor, 2 vejce, 5 stroužků silného česneku, 100 g hladké mouky, 100 ml polotučného mléka, 1 lžíci sušené majoránky, sůl, pepř a sádlo na smažení. Poslední ingredience je velmi důležitá, docílíte díky ní úžasné chuti a křupavosti. Sádlo snese velmi vysoké teploty a nemá tendenci se přepalovat.

Jak na to?

Oloupejte brambory a nastrouhejte je na nejhrubším struhadle. Poté z nich pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu. Rozklepněte vejce, přidejte sůl, pepř a utřený nebo rozmačkaný česnek. Ve dlani rozetřete majoránku, přisypte ji spolu s moukou a přilijte mléko.

Vše důkladně smíchejte, abyste vytvořili tekuté těsto, které budete moci nalít na pánev. Na té rozehřejte sádlo, naběračkou přelijte těsto a rozetřete ho do krajů. Bramborák osmažte z obou stran. Následně každý bramborák položte na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk.

Foto: Shutterstock

Vyhněte se chybám

V případě, že bude těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka navíc, pomoci může i přilití vody z vymačkaných brambor. Množství česneku zkuste regulovat podle vás a také síly použitého česneku. Používáte-li český, má obvykle jinou sílu, než pěstovaný ve Španělsku nebo pocházející z Číny. Další ze zajímavých tipů vám pomůže při smažení. Sádlo je při něm velmi důležité, proto jím nešetřete. Mělo by se rovnoměrně dostat ke všem částem placky, aby se dostatečně propekla. V případě, že bramboráky v tuku plavou, nasáknou jím překvapivě mnohem méně,  než v případě, že smažíte na malém množství.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.