Balené maso skrývá nepříjemné tajemství. Proto vydrží růžové tak dlouhou dobu

Už jste slyšeli o dusitanu sodném? Jedná se o sodnou sůl kyseliny dusité a je velmi oblíbený v potravinářském průmyslu. Dodává totiž potravinám uzenou chuť a dokáže vzdorovat bakteriím Clostridium botulinum.

Také slouží jako stabilizátor barvy a masným výrobkům dodává lákavé růžové nebo krvavě červené zbarvení. Kupujeme si tedy barvu na přání. Výrobci tvrdí, že je velmi těžké dusitany nahradit. Jiná taková látka, která by dokázala to, co ony, a zároveň neovlivnila negativně chuť, prý neexistuje. Na obalech ho najdete pod označením E 250 a na stupnici škodlivosti 1 – 5 je označen nejvyšším číslem, což ho řadí mezi alergeny.

Pozor na balené maso a uzeniny

Dusitan sodný se vyskytuje v solících směsích a slouží jako stabilizátor barvy v naloženém mase, slanině, párcích, šunkách, špekáčcích, konzervovaném mase, klobásách, uzeném tuňákovém mase, uzeném lososu a v dalších potravinách, kterým zároveň dodává i žádoucí uzenou chuť. Prodlužuje také jejich životnost.

Málo se ale ví, že se přidává i do baleného masa, právě díky jeho schopnosti, udržet ho delší dobu lákavě růžové. Bez něj by totiž maso brzy dostalo mdle našedlý odstín, který by nás rozhodně k zakoupení průhledného balíčku nesváděl. Takže vlastně kupujeme a jíme něco, co je žádoucí pouze pro naše oko, ale pro naše zdraví určitě ne.

Dusitany mohou vést ke karcinomu žaludku

Dusitany, obsažené v masných výrobcích, mohou vést ke vzniku malého množství silně karcinogenních nitrosloučenin. Tyto sloučeniny vznikají zejména za vysokých teplot, například při smažení slaniny. K podobné chemické reakci může ale dojít i v našem žaludku.

Jelikož se dusitany nejvíce přidávají do uzených masných výrobků, měla by být jejich konzumace omezena na minimum. Některé studie hovoří o souvislosti konzumace těchto produktů se vznikem rakoviny žaludku.

Foto: Shutterstock

Omezte nákup baleného masa a uzenin

Myslete na své zdraví a vyhněte se přílišné konzumaci párků, klobás, špekáčků, salámů, šunky, slaniny, ale třeba i uzeného lososa. Maso si kupujte raději u řezníka nebo i v supermarketech mají maso čerstvé, nebalené.

Vyvarujete se tak zvýšenému riziku vzniku rakoviny žaludku, nebudete zatěžovat játra, ledviny ani slinivku břišní a v konečném důsledku vlastně celý organismus.

Pokud už si ale uzeniny nedokážete z času na čas odepřít, vždy si k nim přidejte pořádnou porci zeleniny nebo je zajezte ovocem, protože vitamín C a další antioxidanty negativní dopad tohoto nebezpečného stabilizátoru eliminují.

Existují i výrobky bez E 250

Možná se už ale blýská na lepší časy. Protože čím dál víc zákazníků se výrobkům, které obsahují stabilizátor E 250, vyhýbá, začínají se na trhu objevovat i produkty, ve kterých jsou dusitany nahrazovány rostlinnými extrakty s podobnými účinky. Barva je pak doháněna například šťávou z červené řepy.

Foto: Shutterstock

Zdroj: ferpotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.